To bi morali narediti z bananinim olupkom, preden ga vržemo v smeti

Tole bo ponovno eden tistih nasvetov, ob katerem boste nagrbančili čelo. Preberite, kakšno vlogo ima lahko banani olupek.

Na Odprti kuhinji že od samega začetka spodbujamo čim bolj premišljeno ravnanje z živili, da bi jih čim manj zavrgli in več reciklirali. Tako smo se naučili, kam s starim kruhom, kaj storiti s kavno usedlino in celo krompirjevimi olupki. No, tudi danes se bomo osredotočili na del živila, ki smo ga sicer vajeni vreči v smeti, nemudoma, ko ga olupimo. Govorimo o bananinih olupkih in triku, ob katerem boste malce debelo pogledali.

Na spletu smo namreč zasledili nasvet, da je olupek banane odličen za loščenje usnjenih čevljev. Vemo, sliši se izjemno čudno in verjetno si predstavljate, da bo takšno početje povzročilo le kup umazanije. A v resnici ne bo tako. Banane namreč vsebujejo zavidljivo količino kalija, slednji pa je ključna sestavina loščil za čevlje, ki jih kupite v trgovini.

Kalij je glavna sestavina loščil za čevlje

Če gre verjetni znanstveni razlagi, mešanica kalija in naravno prisotnih olj v bananinem olupku nahrani usnje in učinkuje na način kot kupljena loščila. Ob tem pa seveda prihranimo denar, s katerim bi pripomoček kupili. Prav tako si prihranimo kar nekaj umazanije in dodatnih odpadkov, saj bi loščilo nanesli na papirnato brisačko ali kos tkanine, v našem primeru pa bomo čevlje zloščili kar z olupkom.

No, seveda vas zagotovo skrbi, kaj se bo zgodilo z ostanki banane, ki se držijo olupka. Članek na portalu The Kitchen svetuje, da se jim bomo izognili, če uporabimo olupke manj zrelih banan. V tem primeru naj na čevljih ne bi ostalo prav nič sladke umazanije, usnje pa naj bi sijalo kot novo. Boste naredili preskus? Veseli bomo vašega odziva.

Preberite še: 3 znameniti recepti s starim kruhom, ki jih vsi obožujejo

Fotografija: FotoCuisinette/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana