TOP 7 knjig o kruhu, s katerimi boste postali mojstri peke

Prelistali smo pravljičnih sedem knjig o kruhu – takem z drožmi in tistem brez njih.

Kateri je vaš najljubši pregovor, ki omenja kruh? Morda tale: »Naj človek pol sveta obteče, najlepši kruh doma se speče.« In katera je vaša najljubša knjiga, ki omenja kruh? Mi se nismo mogli odločiti samo za eno, zato smo pripravili izbor sedmih – vse se zavrtijo okrog hrustljavega, dišečega in naravnost omamnega kruha iz domače pečice!

1. Nataša Đurić: Kruh z drožmi

Nataša Đurić že skoraj desetletje peče kruh z drožmi. Svoja dognanja je v besedi in fotografiji najprej zapisovala na blogu Zapečenega kruha se največ pojé / My Daily Sourdough Bread. Leta 2017 je napisala knjigo Kruh z drožmi – popoln priročnik za peko s kislim testom z recepti za kruhe ter slano in sladko pecivo. Zdaj je članica mednarodno pisane ekipe Hiše Franko. Tam ta mesec skupaj z Riccardom Amodeom, ki se je ekipi znane slovenske restavracije pridružil pred kratkim, pripravlja delavnice peke kruha.

Zakaj nam je knjiga všeč? Ker v razumljivem jeziku opisuje vrsto podrobnosti o peki kruha z drožmi. Ker lepo opiše različne vrste moke, tudi takšne, na katere pri nas naletimo le redko. Ker nas vsakokrat znova očarajo fotografije. Ker iz knjige kar sijeta ljubezen in strast. Ker je knjiga natančna in ker so recepti odlično zapisani!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nataša Djuric (@mydailysourdoughbread) on


2. Anita Šumer: Drožomanija

Anita Šumer je verjetno tista, ki v Sloveniji kar najbolj pooseblja novi val peke z drožmi. Tudi ta knjiga je prvič izšla leta 2017 in bila odtlej že nekajkrat ponatisnjena. Anita Šumer je v zadnjih letih pripravila vrsto delavnic peke z drožmi, ki so se zvrstile tako po Sloveniji kot tudi po svetu. Z drožmi, ljubkovalno imenovanimi Rudl, je bila že na Portugalskem, Karibih, Jamajki, v Singapurju, na Tajskem, v Zagrebu, Angliji in še kje. Ko že o Rudlu: lani je kot prvi slovenski vzorec odpotoval v svetovno knjižnico droži. V njeni skupini Drožomanija je na Facebooku zbranih prek 12.000 drožomanov.

Zakaj nam je knjiga všeč? Ker so drožasti recepti, ki se začnejo z zimzelenim rženim kruhom, naravnost odlični. Ker knjiga zajema z drožmi prežeta navodila za pripravo slovenske kraljice, potice. Ker je v knjigi omenjen tudi urnik peke, na platnicah pa je postopek nastanka kruha z drožmi opisan v nekaj preprostih sličicah.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anita Šumer – Sourdough ❤️ (@sourdough_mania) on

3. Klemen Košir: Kruh moj vsakdanji

Še preden je Slovenijo zajel val droži, je leta 2014 neodvisni publicist Klemen Košir napisal knjigo o kruhu. Kruh je zanj »hrana, navada, rutina, simbol blagostanja in bolečina«. Pravi: »Ni bližnjic za res pravi kruh.« V knjigo je zapisal »tiste recepte, s katerimi bom zadovoljno živel do konca svojih dni, ne da bi mislil, da kaj zamujam.« Receptom z malo kvasa in s poudarkom na dolgem zorenju testa je dodal krušni manifest, v katerega je strnil pet točk. V zadnji pravi, da »postopek sledi praksam iz preteklosti, ko se ljudem še ni tako zelo mudilo. Spremljanje zorenja testa nas bogati s čudenjem, čakanje krepi potrpežljivost, časovno načrtovanje organiziranost in disciplino.«

Zakaj nam je knjiga všeč? Ker je (bil) Klemen Košir korak pred časom. Ker je na konec dodal nekaj nasvetov, kaj novega lahko pripravimo iz starega kruha. Ker je knjiga prežeta z modrimi mislimi o kruhu – takšnimi, ki pravim ljubiteljem domačega kruha sežejo do srca. Ker je v besedi in s fotografijo prikazano tudi, kako pridemo do krasnih kajzeric in še česa.

4. Chad Robertson: Tartine Bread

To je k(r)uharska klasika iz leta 2010, ki jo – vsaj po naslovu – poznajo vsi, ki se z drožmi strastno ukvarjajo. Chad Robertson, ki ga je revija Vogue leta 2013 laskavo imenovala »kultni princ ameriške peke kruha«, je prvo pekarno odprl pred približno tremi desetletji. V knjigi jo takole opiše: »Pekarna je bilo ljubkovalno ime za sobo, v kateri sem delal tistih šest let. V zid sva naredila luknjo in zunaj zgradila krušno peč, ki je segala v notranjost pekarne. Pekarna je bila le korak oddaljena od najinega stanovanja, tako da sem bil pravzaprav domač pek z veliko pečico.« Skupaj z ženo Elisabeth Prueitt ima eden najbolj vplivnih pekov kruha na svetu, ki se je pekovskih veščin učil v Franciji, danes že ducat pekarn v treh mestih: v okolici San Francisca, Los Angelesa in Seula.

Zakaj nam je knjiga všeč? Ker je tu do potankosti opisano, kako naredimo enega najbolj znanih kruhov na svetu – Tartine Country Bread. Ker to knjigo lahko opišemo s samo dvema besedama: kultno čtivo!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tartine (@tartinebakery) on

5. Bernd Armbrust: Kruh

Preprost naslov, zanimiva knjiga. »Dolgo sem z zavistjo gledal na ustvarjalne kuharje, ki nenehno na novo iznajdevajo sami sebe in svoje recepte. Zame je bila to spodbuda, da sem se nekoliko zoperstavil malo zaprašeni podobi pekovskega mojstra, ki vselej peče le rženi kruh,« v uvodni besedi zapiše Bernd Armbrust, ki se je tradicionalne pekovske obrti učil od očeta. Avtor knjige, ki je v slovenščini izšla leta 2012, v nemškem mestu Bochum vodi pekarno Blankenhaus in je znan obraz s televizijskih ekranov, saj je svoje znanje o peki kruha svojčas delil z gledalci televizijske postaje WDR.

Zakaj nam je knjiga všeč? Ker je polna zanimivih namigov in idej. Ste že poskusili speči kruh v pločevinki? Ste morda slišali za kruh s kislim zeljem? Zanimivo: Bernd Armbrust v kruh vmeša tudi korenček, beluše, črno lečo, temno pivo, čili, arašide, slive in še kaj bi se našlo.

6. Vanessa Kimbell: The Sourdough School

Predlani objavljena knjiga je v hitrem času postala pravi hit, ki so jo med drugim prevedli v italijanščino in nemščino, tudi hrvaščino. Vanessa Kimbell ima italijanske prednike in je tretja generacija pekov. S pekovskimi veščinami se je spoprijateljila pri rosnih 18, ko je pomagala v pekarni na jugu Francije. Danes živi v na podeželju blizu mesta Northampton, kjer poučuje umetnost peke kruha z drožmi na tečajih, imenovanih The Sourdough School.

Zakaj nam je knjiga všeč? Ker ima Vanessa polno malho izkušenj, ki jih velikodušno deli z bralci. Z njeno pomočjo lahko pridete do kruha, ki ima v nulo zapečeno skorjico in omamno sredico. Ker tudi ona po korakih, od ene do druge fotografije, pokaže, kako se kruh zapogne, kako ga oblikujemo, kakšno strukturo iščemo … In ker niso zaman besede na platnicah, ki Vanesso Kimbell opišejo takole: »Ona je prava stvar, totalen navdih!«

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vanessa Kimbell (@vanessakimbell) on


7. Ken Forkish: Flour Water Salt Yeast

»Pred 500 leti sem odprl pekarno Ken’s Artisan Bakery v Portlandu, Oregon. To je, seveda, v pekovskih letih,« je o pekarni, ki jo je ustanovil leta 2001, v uvodu slikovito opisal Ken Forkish. Po dvajsetih letih je pustil službo v tehnološkem podjetju iz Silcijeve doline, da bi sledil klicu moke, vode, soli in kvasa. Izpopolnjeval se je v Franciji in kasneje znanje srkal še v Ameriki. Kruh mesi ročno, namesto skodelic, ki so v Ameriki zelo popularna merska enota, seže po digitalni kuhinjski tehtnici. Tudi on obožuje litoželezni lonec, omenja načrtovanje peke in prisega na hrustljavo, sladkasto in rjavkasto skorjico. V Portlandu vodi pekarno in picerijo.

Zakaj nam je knjiga všeč? Tisti, ki so jo že listali, so navdušeni nad raznolikostjo receptov in natančnim načinom opisovanja postopkov. Knjiga je fina za začetnike, ki jim je namenjen sobotni kruh, od tod pa lahko peko podaljšajo proti bolj zahtevnim receptom in skočijo celo do pice v napolitanskem stilu. A ne le začetnikom: knjiga bo marsikaj novega razkrila tudi izkušenim pekom. V knjigo so zajeta štiri poglavja: prvo je namenjeno osnovam, drugo in tretje opisujeta recepte za kruh, v četrtem se družijo pice in fokače.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ken’s Bakery & Pizza (@kensartisan) on

Priporočamo: To morate nujno vedeti, preden uporabite suhi kvas

Naslovna fotografija: Getty Images

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed