Trik, kako cvreti, da olje ne bo škropilo iz ponve

Res je nadležno, ko ob cvrtju olje prši na vse strani. A na srečo to lahko preprečimo.

Letošnje krofe in druge pustne sladkarije smo že ocvrli, a to še ne pomeni, da nam ta kuharska tehnika ne bo prišla prav do prihodnjega šemastega praznika. Navsezadnje je ravno cvrtje tista skušnjava, ki se ji zares težko upremo. Od poštenega dunajskega zrezka, pa vse do jesenskih pohanih marel. Vsi vemo, da ne gre za najbolj zdravo prehrano, a na vsake toliko si jo res lahko privoščimo brez slabe vesti. Danes pa bomo poskrbeli, da bo njena priprava potekala tudi brez nadležnega cvrčanja.

Preberite tudi: Kultne jedi: dunajski zrezek, kot ga naredijo v znameniti restavraciji na Dunaju

Saj veste, kako gre. Ko paniranje položimo v vroče olje, to začne pršiti po celi kuhinji, včasih pa poškropi tudi nas. A kot piše hrvaški portal Miss7, obstaja način, kako se neprijetnim opeklinam in mastni kuhinji lahko izognemo. Pravzaprav je njihov predlog tako preprost, da skoraj ne moremo verjeti, da se ga nismo sami spomnili že prej.

Navadno jedi cvremo tako, da v ponev nalijemo olje, nato pa vse skupaj segrejemo na visoke temperature. Sledi polaganje paniranja v ponev in nekaj minut cvrčanja, ki se ga seveda drži pršenje olja na vse strani. Če slednjega torej nočemo, moramo našo cvrtno rutino obrniti na glavo. Olje namreč prši zato, ker se iz paniranja na vročini sprošča vlaga in ko ta trči ob kapljice olja, nastane mikroeksplozija, ki jih požene v zrak.

Kako se torej izognemo cvrčanju?

Kot smo že zapisali, po potrebno obrniti našo rutino. Tako bomo na štedilnik najprej postavili prazno ponev ter jo segreli. Paniranje pa namočili v hladno olje ter vse skupaj šele nato položili na ponev. Vlaga in olje se bosta tako enakomerno segrevala in vse skupaj bo precej manj cvrčeče. Tako bo naša kuhinja ostala čista, mi pa nepoškodovani.

Zastavlja pa se nam vprašanje: ali tako ocvrta jed mogoče vpije več olja? Pišite nam na naš facebook, če poznate odgovor.

Preberite še: Vrtičkarju prijazen krompir

Fotografija: Koldunov/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana