Zakaj vam po zaužitju hitre hrane pade razpoloženje

Sveže pečenega ocvrtega krompirčka se razveselite, nato pa …

Ko zakruli v želodcu, je treba hitro ukrepati in včasih se postanku v restavraciji s hitro prehrano preprosto ne moremo upreti. Ker takrat naročamo z lačnimi očmi, si privoščimo marsikaj, kmalu po pregrešnem obedu pa se nas loti utrujenost in slaba volja. Ste se kdaj spraševali, zakaj je to tako?

Odgovor je za portal Business Insider podala prehranska strokovnjakinja in avtorica številnih svetovno uspešnih knjig o zdravi prehrani Rachel Kelly, ki se posveča vplivu prehranjevanja na naše razpoloženje.

Priporočamo še: Pet živil, ki vsebujejo veliko več sladkorja, kot bi si mislili

Da ima hitra prehrana pogosto negativen vpliv na naše razpoloženje, je Kellyjeva seveda potrdila, pravi pa, da razlog za slabo voljo ne tiči v slabi vesti, ki nas ponavadi napade takrat, ko v usta pospravimo zadnji krompirček, temveč v transmaščobah, ki so prisotne v hitro pripravljenih jedeh.

Transmaščobe namreč uničijo ravnotežje omega-3 maščobnih kislin v telesu, pomanjkanje le teh pa vodi k slabemu razpoloženju ali celo (kadar je pomanjkanje kronično) k depresiji in agresivnemu vedenju.

Priporočamo še: Ali lahko zaužijemo preveč sadja?

K utrujenosti bodo dodatno prispevale tudi sladke gazirane pijače, ki bodo vaše telo najprej hitro oskrbele s sladkorjem, raven katerega bo nato v krvi hitro tudi upadla. Mehurčkaste pijače velikokrat vsebujejo tudi škodljivo sladilo aspartam, ki vsebuje amino kislino, ta pa upočasnjuje nastajanje hormona sreče v vašem telesu, dodaja Kellyjeva.

Seveda vas popolnoma razumemo, da se včasih hitremu obroku ne da upreti, pazite pa, da takšno prehranjevanje ne postane navada.

Preberite še: Štirje razlogi, zakaj po obroku potrebujete sladico

Fotografija: Thinkstock

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana