Odprta Kuhinja

Trend: sadne plošče, ki jih bodo vsi fotografirali

Trend: sadne plošče, ki jih bodo vsi fotografirali (Foto: fortyforks/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Že nekaj časa jim bolj sodobno rečemo plošče ali dilce; obložene so z različnimi prigrizki, za nameček pa poskrbijo za poseben vizualni učinek.

Že od nekdaj narezke povezujemo z različnimi praznovanji ali pa vsaj obiski, ki jih hočemo še posebno počastiti. Klasično zložena kombinacija sira in mesnin se je sčasoma sicer modernizirala in dobila tudi malce drugo ime: v mnogih restavracijah takšno postrežbo najdemo pod razdelkom plošča, imenujemo pa jih tudi deske ali celo – dilce. To seveda zaradi tega, ker so dobrote navadno postrežene na lesenih deskah.

Sladki in slani dodatki

Ne le, da so deske obložene z odličnimi prigrizki, na mizi pričarajo tudi poseben vizualni učinek. Ponujajo tudi široko paleto možnosti za tematske kombinacije. Lahko se zatečemo h klasikam in postrežemo različne salame in sir. Lahko gremo le majhen korak dlje ter priložimo burato in pršut. Dodamo oreščke, krekerje, sadje in podobne sladke in slane dodatke. Pred časom izjemno priljubljene so bile tudi maslene plošče, ki so bile nadvse pripravne za pomakanje.

Trenutno so med tovrstno postrežbo dobrot vodilne sadne plošče. Na družbenih omrežjih lahko najdemo tisoč in eno različico pisanih fotografij, kjer so na deski ali pladnju narezane različne vrste sadja, in kar je najbolj pomembno – zložene so v očem sila prijazno instalacijo.

Pisana kombinacija

Takšne poletne plošče so odlična ideja za hiter in zdrav prigrizek, ko se pri nas na vrtu ali balkonu oglasijo obiski. Dišeče in zaradi pogostega dodatka cvetja tudi cvetoče postrežbe bo zagotovo vesel prav vsak, pri izvedbi pa smo lahko izjemno kreativni in ustvarjamo s tistimi sestavinami, ki jih imamo pač v zalogi. Sezona zrelih sadežev je tu, po navdih se lahko odpravimo kar med stojnice bližnje tržnice.

Naj bo naša izbira pisana kombinacija jagodičevja ali eklektičnih barv tropskega sadja, na ploščo lahko umestimo tudi najrazličnejše dodatke. Omenili smo že cvetlice, ki naj bodo seveda jedilne. Odlična ideja je na primer bezeg, ki bo ploščo dodatno prijetno odišavil ter ji dodal noto nežnega videza.

Kaj pa prelivi?

Dodamo čokolado, stepeno smetano ali zraven serviramo sladoled. Seveda pa ni nujno, da je sadna plošča mišljena le kot sladko okrepčilo. Lahko ji dodamo tudi oreščke, sir ali pršut in tako v obratno smer kombiniramo sestavine, ki smo jih že našteli v prvem delu članka. Naj namignemo na odlično kombinacijo sočnih breskev in burate, na primer.

Vse skupaj lahko zaokrožimo z različnimi dišavnicami z vrta, osladimo s prelivom iz medu ali po vrhu potresemo cimet. Skratka, tokrat smo vabljeni h kreativnemu izražanju in drznim kombinacijam. Pa tudi k izživljanju svojih estetskih želja. Eva Natlačen

Datum Objave: 3.6.2024 ob 08:06

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.