Odprta Kuhinja

3 legendarne sladice v kozarcu

Odpri galerijo
A+   A-
Med najbolj priljubljenimi recepti za sladkanje so kreme in zloženke, ki jih ponudimo kar v kozarcu. Rdeča nit tokratnih pregreh pa je vino. Sladko, belo in rdeče.


Vinski žele s smetano


Enostavna priprava, bogat okus.

  • 7 listov rdeče želatine

  • 500 ml rdečega vina

  • 50 ml portovca

  • lupina 1/2 bio pomaranče

  • 2 nageljnovi žbici, 1/2 cimetove paličice

  • 1/2 žličke semen kardamoma, zvezdasti janež

  • 1 cm svežega ingverja, narezanega na koščke

  • 3 žlice rjavega sladkorja, po želji več ali manj

  • 150 ml sladke smetane

  • 2 žlici sladkorja v prahu

  • cimet v prahu za posip


Priprava

Želatino namočite v mrzli vodi.

Obe vrsti vina v velikem loncu pristavite skupaj s pomarančno lupino, začimbami in ingverjem. Tik preden mešanica zavre, zmanjšajte temperaturo in pustite, da se na srednjem ognju kuha od 10 do 15 minut. Vročo precedite in v njej raztopite želatino, nato jo razdelite v kozarce.

Postavite jo v hladilnik za približno štiri ure, da se strdi.

Smetano stepite s sladkorjem v prahu, jo dodajte na žele v kozarcih, potresite s cimetom in postrezite.

ni podpisa
ni podpisa


Vinska krema z jagodami


Znamenit recept, nezahtevna priprava.

  • 6 rumenjakov

  • 85 g sladkorja v prahu

  • 110 ml sladkega belega vina

  • ščepec soli

  • 4 jagode


Priprava

1. Vse sestavine razen jagod dajte v posodo, to pa postavite v večjo posodo z vročo vodo, ki naj bo tik pod vreliščem.

2. Pet minut mešajte z električnim mešalnikom, da nastane gosta in penasta zmes. Krema ne sme zavreti.

3. Nato jo razdelite v štiri kozarce. V vsakega dajte jagodo in takoj postrezite s hrustljavimi piškoti.

ni podpisa
ni podpisa


Breskve in maline v vinu


Za 6 oseb, preprosta priprava.

  • 150 ml sladkega vina, 150 ml vode

  • 2 prelomljeni cimetovi paličici

  • 75 g sladkorja v prahu

  • 6 zrelih breskev

  • 2 žlički koruznega škroba (koruzne moke)

  • 110 g svežih malin

  • nastrgana lupina 1 pomaranče


Priprava

1. V ponvi segrevajte vino, vodo, sladkor in cimetovi paličici, da se sladkor raztopi. Počakajte, da mešanica zavre.

2. Breskve razpolovite, odstranite koščice, prelijte z vrelo vodo in olupite. Kuhajte jih v vinski mešanici, dokler se ne zmehčajo (odvisno od trdote, običajno 3–5 minut). Večkrat jih z žlico obrnite. Nato jih vzemite iz ponve.

3. Škrob gladko zmešajte z malo hladne vode in vlijte v tekočino. Kuhajte na močnem ognju 15 minut, občasno premešajte. Odstranite cimetove paličice.

4. Breskve prelijte z vročim sirupom. Ponudite jih z malinami in nastrgano pomarančno lupino. Jed postrezite toplo ali ohlajeno.
ni podpisa
ni podpisa

Priporočamo še: Čistilo s skrivno sestavino iz shrambe, ki preprečuje nabiranje prahu

Recepti fotografije Guliver/Stockfood, naslovna fotografija: AlexPro9500/Getty Images
Deloindom: Še en razlog, zakaj bi po vašem vrtu morali potresti sladkor
Datum Objave: 23.6.2022 ob 07:06

Več iz te teme:

vinobreskvevinska kremasladice v kozarcuvinski žele

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja