3 legendarne sladice v kozarcu
Odpri galerijo
A+ A-
Med najbolj priljubljenimi recepti za sladkanje so kreme in zloženke, ki jih ponudimo kar v kozarcu. Rdeča nit tokratnih pregreh pa je vino. Sladko, belo in rdeče.
Vinski žele s smetano
Enostavna priprava, bogat okus.
- 7 listov rdeče želatine
- 500 ml rdečega vina
- 50 ml portovca
- lupina 1/2 bio pomaranče
- 2 nageljnovi žbici, 1/2 cimetove paličice
- 1/2 žličke semen kardamoma, zvezdasti janež
- 1 cm svežega ingverja, narezanega na koščke
- 3 žlice rjavega sladkorja, po želji več ali manj
- 150 ml sladke smetane
- 2 žlici sladkorja v prahu
- cimet v prahu za posip
Priprava
Želatino namočite v mrzli vodi.
Obe vrsti vina v velikem loncu pristavite skupaj s pomarančno lupino, začimbami in ingverjem. Tik preden mešanica zavre, zmanjšajte temperaturo in pustite, da se na srednjem ognju kuha od 10 do 15 minut. Vročo precedite in v njej raztopite želatino, nato jo razdelite v kozarce.
Postavite jo v hladilnik za približno štiri ure, da se strdi.
Smetano stepite s sladkorjem v prahu, jo dodajte na žele v kozarcih, potresite s cimetom in postrezite.
Vinska krema z jagodami
Znamenit recept, nezahtevna priprava.
- 6 rumenjakov
- 85 g sladkorja v prahu
- 110 ml sladkega belega vina
- ščepec soli
- 4 jagode
Priprava
1. Vse sestavine razen jagod dajte v posodo, to pa postavite v večjo posodo z vročo vodo, ki naj bo tik pod vreliščem.
2. Pet minut mešajte z električnim mešalnikom, da nastane gosta in penasta zmes. Krema ne sme zavreti.
3. Nato jo razdelite v štiri kozarce. V vsakega dajte jagodo in takoj postrezite s hrustljavimi piškoti.
Breskve in maline v vinu
Za 6 oseb, preprosta priprava.
- 150 ml sladkega vina, 150 ml vode
- 2 prelomljeni cimetovi paličici
- 75 g sladkorja v prahu
- 6 zrelih breskev
- 2 žlički koruznega škroba (koruzne moke)
- 110 g svežih malin
- nastrgana lupina 1 pomaranče
Priprava
1. V ponvi segrevajte vino, vodo, sladkor in cimetovi paličici, da se sladkor raztopi. Počakajte, da mešanica zavre.
2. Breskve razpolovite, odstranite koščice, prelijte z vrelo vodo in olupite. Kuhajte jih v vinski mešanici, dokler se ne zmehčajo (odvisno od trdote, običajno 3–5 minut). Večkrat jih z žlico obrnite. Nato jih vzemite iz ponve.
3. Škrob gladko zmešajte z malo hladne vode in vlijte v tekočino. Kuhajte na močnem ognju 15 minut, občasno premešajte. Odstranite cimetove paličice.
4. Breskve prelijte z vročim sirupom. Ponudite jih z malinami in nastrgano pomarančno lupino. Jed postrezite toplo ali ohlajeno.
Priporočamo še: Čistilo s skrivno sestavino iz shrambe, ki preprečuje nabiranje prahu
Recepti fotografije Guliver/Stockfood, naslovna fotografija: AlexPro9500/Getty Images
Deloindom: Še en razlog, zakaj bi po vašem vrtu morali potresti sladkor
Datum Objave: 23.6.2022 ob 07:06