3 legendarne sladice v kozarcu

Med najbolj priljubljenimi recepti za sladkanje so kreme in zloženke, ki jih ponudimo kar v kozarcu. Rdeča nit tokratnih pregreh pa je vino. Sladko, belo in rdeče.

Vinski žele s smetano

Enostavna priprava, bogat okus.

  • 7 listov rdeče želatine
  • 500 ml rdečega vina
  • 50 ml portovca
  • lupina 1/2 bio pomaranče
  • 2 nageljnovi žbici, 1/2 cimetove paličice
  • 1/2 žličke semen kardamoma, zvezdasti janež
  • 1 cm svežega ingverja, narezanega na koščke
  • 3 žlice rjavega sladkorja, po želji več ali manj
  • 150 ml sladke smetane
  • 2 žlici sladkorja v prahu
  • cimet v prahu za posip

Priprava

Želatino namočite v mrzli vodi.

Obe vrsti vina v velikem loncu pristavite skupaj s pomarančno lupino, začimbami in ingverjem. Tik preden mešanica zavre, zmanjšajte temperaturo in pustite, da se na srednjem ognju kuha od 10 do 15 minut. Vročo precedite in v njej raztopite želatino, nato jo razdelite v kozarce.

Postavite jo v hladilnik za približno štiri ure, da se strdi.

Smetano stepite s sladkorjem v prahu, jo dodajte na žele v kozarcih, potresite s cimetom in postrezite.

Vinska krema z jagodami

Znamenit recept, nezahtevna priprava.

  • 6 rumenjakov
  • 85 g sladkorja v prahu
  • 110 ml sladkega belega vina
  • ščepec soli
  • 4 jagode

Priprava

1. Vse sestavine razen jagod dajte v posodo, to pa postavite v večjo posodo z vročo vodo, ki naj bo tik pod vreliščem.

2. Pet minut mešajte z električnim mešalnikom, da nastane gosta in penasta zmes. Krema ne sme zavreti.

3. Nato jo razdelite v štiri kozarce. V vsakega dajte jagodo in takoj postrezite s hrustljavimi piškoti.

Breskve in maline v vinu

Za 6 oseb, preprosta priprava.

  • 150 ml sladkega vina, 150 ml vode
  • 2 prelomljeni cimetovi paličici
  • 75 g sladkorja v prahu
  • 6 zrelih breskev
  • 2 žlički koruznega škroba (koruzne moke)
  • 110 g svežih malin
  • nastrgana lupina 1 pomaranče

Priprava

1. V ponvi segrevajte vino, vodo, sladkor in cimetovi paličici, da se sladkor raztopi. Počakajte, da mešanica zavre.

2. Breskve razpolovite, odstranite koščice, prelijte z vrelo vodo in olupite. Kuhajte jih v vinski mešanici, dokler se ne zmehčajo (odvisno od trdote, običajno 3–5 minut). Večkrat jih z žlico obrnite. Nato jih vzemite iz ponve.

3. Škrob gladko zmešajte z malo hladne vode in vlijte v tekočino. Kuhajte na močnem ognju 15 minut, občasno premešajte. Odstranite cimetove paličice.

4. Breskve prelijte z vročim sirupom. Ponudite jih z malinami in nastrgano pomarančno lupino. Jed postrezite toplo ali ohlajeno.

Priporočamo še: Čistilo s skrivno sestavino iz shrambe, ki preprečuje nabiranje prahu

Recepti fotografije Guliver/Stockfood, naslovna fotografija: AlexPro9500/Getty Images

Deloindom: Še en razlog, zakaj bi po vašem vrtu morali potresti sladkor
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana