3 praznične krompirjeve priloge: malo dela, velik učinek

Ne moremo si več zatiskati oči: krompir v vaših srcih kraljuje visoko nad drugo zelenjavo.

Vam pomagamo, da boste s svojo praznično kuharijo zasloveli tudi po krompirjevih prilogah? To so tri, za katere bi mi dali roko v – ogenj? Ne, v pečico.

Pommes Anna

Tole boste na mizo postavili s primernim francoskim naglasom, mar ne? Sicer pa gre za krasno kombinacijo samo dveh reči: masla in krompirja …

  • 4 večji krompirji
  • velika žlica masla in nekaj za povrh
  • nekaj brizgov oljčnega olja, sol, poper

1. Pečico segrejemo na 190 stopinj.

2. Krompirje dobro operemo in odrgnemo z gobico, jih ne lupimo, in narežemo na kolesca: naj bodo tanka, ne pa tanka kot papir, sicer bodo razpadla.

3. Veliko težko ponev s pokrovom, ki jo lahko po­stavimo tudi v pečico, dobro namažemo z maslom in pristavimo na ogenj za tako dolgo, da se maslo začne peniti. Odstavimo in malo ohladimo.

4. Potem vanjo zlagamo krompirjeve lističe, kot strešnike, začnemo na zunanjem robu in nadaljujemo proti sredini. Vsako plast tudi posolimo in popramo ter dodamo kak kosem masla.

5. Ko zložimo krompir, pristavimo ponev nazaj na srednje močan ogenj in segrevamo, dokler se maslo znova ne speni. Pokrijemo za nekaj minut, da se krompir začne v pari mehčati.

6. Preverimo, ali se začenja sprijemati: ponev nekajkrat potresemo in upamo, da se premika celotna omleta, ne vsak listič posebej. Če ne, še nekoliko pečemo.

7. Nato damo ponev v ogreto pečico in počakamo toliko, da krompir lepo zarumeni in zadiši.

Namig: Krompir radi namakamo v vodi in izpiramo škrob, tokrat tega ne naredimo, škrob bo povezal lističe med seboj.
In še eden: Pečici se lahko tudi v celoti izognemo, če presodimo, da smo dovolj mojstra in bomo sprijeto omleto lahko obrnili kot palačinko.
Krompir Pommes Anna (Fotto: Shutterstock)

Kremni krompir s česnom

Trikov, ki nam izboljšujejo naš priljubljeni krompirjev pire, se nikoli ne naveličamo. Ta bo krasna podlaga za krepke kose mesa, kakršne vam že nekaj tednov predlagamo v pokušino med prazniki.

  • 750 g mokastega krompirja
  • 4 večji stroki česna
  • sol in poper
  • pribl. 150 ml mleka
  • 60 g masla
  • če imate pri roki za dve žlici nasekljanega drobnjaka

1. V večjem loncu skupaj kuhamo olupljen in na kose narezan krompir ter cele neolupljene stroke česna: pribl. 20 do 30 minut oz. dokler se krompir primerno ne zmehča. Nato odcedimo in vrnemo v lonec ter za nekaj trenutkov prižgemo plin, samo toliko, da se krompir temeljito osuši, ob tem rahlo pretresamo, da se ne prismodi.

2. Kuhane stroke olupimo in stisnemo ali pretlačimo skupaj z osušenim krompirjem. Lahko tudi pretlačimo skozi fino cedilo, nato vse skupaj preložimo na eno stran posode.

3. Na drugo, prazno stran nalijemo mleko in segrevamo skoraj do vretja, nato zmešamo s pirejem, ki smo mu dodali na koščke narezano mrzlo maslo ter sol in poper. Še enkrat pretlačimo.

4. Postrežemo vroče kot prilogo močnemu aromatičnemu mesu, posuto z drobnjakom.

Kremni krompir s česnom

Krompirjevi stolpiči

Še ena skrajno lahka priprava in velik učinek na krožniku.

  • 1 kg krompirja podolgovate oblike
  • 2 zvrhani žlici masla
  • 2 žlici oljčnega olja
  • po žlica nasekljanega rožmarina in peteršilja
  • žlička soli
  • maščoba za pekač

1. Pečico vključimo na 190 stopinj.

2. Pripravimo krompir; izberemo take gomolje, ki po premeru ustrezajo velikosti vdolbin na našem pekaču za mafine. Dobro ga operemo, odstranimo vse, kar nas moti na lupini, a ga ne olupimo. Narežemo, najbolje z mandolino, na lističe, debeli naj bodo približno 2 mm ali še malo manj.

3. Maslo stopimo, nato vanj zamešamo še oljčno olje, drobno nasekljana zelišča, sol in poper, to prelijemo čez narezan krompir v skledi in dobro pomešamo.

4. Pripravimo pekač za mafine: dno vdolbin namastimo, da se spodnje rezine krompirja ne bi zalepile, nato zlagamo stolpiče. Pazimo na stabilnost, kar dosežemo tako, da v spodnjem delu nalagamo lističe z največjim premerom, nadaljujemo z manjšimi.

5. Ko vse zložimo – dobili bomo 10 do 12 stolpičev –, porinemo v pečico in pečemo do zlato rjave barve. To bo trajalo 40 do 50 minut, če rjavi prehitro, pokrijemo z alufolijo.

Namig: Krompirja ne lupimo, ker se bo lupina prepekla in postala hrustljava, ker je zelo tanka, pa ne bo moteča za nikogar. Z zelišči se lahko poigramo: zelo lep učinek dosežemo, če samo med zadnji dve rezini krompirja vtaknemo večji listek kakega zelišča, ki nam je pri srcu: preseval bo skozi krompir in lepo dekoriral jed. Mnogim je v tej kombinaciji všeč žajbelj. S prilogo se lahko poigramo tudi tako, da deset minut pred koncem peke posujemo po stolpičih nekaj topljivega sira.
Priporočamo še: Obratno pečena pljučna pečenka, ki bo mehka kot putrček

Naslovna fotografija:Mariha-kitchen/Getty Images

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiraja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed