3 slavni recepti s paradižnikom
Odpri galerijo
A+ A-
Z zamudo in po ovinkih, a sezona paradižnika se vseeno bliža vrhuncu. Tokrat vam povemo, kako se ga lotevajo kuharji svetovnega slovesa: nam izredno ljubi Yotam Ottolenghi, Ina Garten in Diana Henry. In kaj se pokaže? Da se pri začinjanju paradižnikovih omak zanašajo na isto zelišče, ki je pri nas dokaj ob strani, ko gre za recepte s paradižnikom. To je vsekakor vredno, da se zamislimo.
Testenine iz oštarije Vecchia Bettola
Legendarni recept s podpisom Ine Garten. Ob količini vodke smo izbuljili oči.
- 1/4 skodelice oljčnega olja
- 1 velika čebula
- žlica nasekljanega česna
- 1/2 žličke čilijevih kosmičev
- dobra žlička suhega origana
- skodelica vodke
- 4 pločevinke vloženih pelatov
- sol, poper
- 500 g peresnikov
- 2 žlici nasekljanega origana
- skodelica sladke smetane
- za veliko pest naribanega parmezana
Priprava
1. Pečico vključimo na 190 stopinj Celzija.
2. Oljčno olje na srednji temperaturi segrejemo v veliki ponvi, ki gre lahko v pečico in ima tak tudi pokrov.
3. Dodamo narezano čebulo in pražimo kakih pet minut, nato primešamo česen in popražimo, da zadiši, prisujemo še čilijeve kosmiče in suhi origano. Pražimo kako minuto, nato prilijemo vso vodko in pustimo rahlo vreti tako dolgo, da omaka povre na približno polovico.
4. Paradižnike odcedimo in jih v ponev zdrobimo, lahko kar v dlaneh.
5. Primešamo 2 žlički soli in pol žličke popra, pokrijemo s pokrovom (ali zatesnimo z alufolijo) in postavimo v pečico za uro in pol. Po tem času vzamemo ven in pustimo, da se nekoliko ohladi, kakih 15 minut.
6. Velik lonec slane vode zavremo in na zob skuhamo peresnike, odcedimo in vrnemo v lonec.
7. Pečeno paradižnikovo omako v mešalniku zmeljemo do gladkega in vrnemo v ponev.
8. Znova malo pogrejemo, dodamo po okusu še malo svežega origana in toliko smetane, da je omaka na pogled bolj kremasta kot paradižnikasta.
9. Dosolimo in popopramo in rahlo vremo kakih 10 minut, nato vanjo stresemo testenine in na močnejšem ognju kuhamo 2 minuti, da bo oboje enake temperature.
10. Na koncu vmešamo še parmezan in postrežemo. Jed na krožniku dokončamo s še nekaj parmezana in origana, če smo njegovi ljubitelji.
Paradižnik z jajčevcem na polenti iz sveže sladke koruze
To pa je zamisel Yotama Ottolenghija, človeka, ki nas je naučil vse, kar vemo o dostopni bližnjevzhodni kuhinji.
- 0,5 dl nevtralnega olja
- srednje velik jajčevec, narezan na manjše kocke
- 2 žlički paradižnikovega koncentrata
- 0,6 dl suhega belega vina
- za veliko pest nasekljanih zrelih mesnatih paradižnikov (brez lupine)
- 6 žlic vode
- 1/4 žličke soli in sladkorja
- žlica nasekljanega origana
Polenta
- 5 storžev mlade sladke koruze
- 0,5 l vode
- za 3 žlice masla
- 200 g fete
- dober ščep soli, poper
Priprava
1. V veliki ponvi segrejemo olje in počasi, na srednje močnem ognju, pražimo jajčevec, ki smo ga narezali na kocke, velike okoli 2 x 2 cm: približno 15 minut.
2. Odcedimo čim več olja, nato dodamo paradižnikov koncentrat in znova kaki 2 minuti pražimo, nato prilijemo vino in segrevamo kako minuto, da se sokovi deglazirajo.
3. Dodamo narezan paradižnik, vodo, sol, sladkor in origano in kuhamo še 5 minut, da se okusi poglobijo. Odstavimo in damo na stran.
4. Lotimo se polente: olupimo storže, odstranimo laske in z ostrim nožem porežemo zrna: na koncu bi jih morali zbrati nekaj več kot pol kilograma.
5. Zrna damo v srednje veliko kozico, prilijemo toliko vode, da so pokrita, in na majhnem ognju kuhljamo 12 do 15 minut, odvisno od zrelosti. Odcedimo, a vodo prihranimo.
6. Zrna stresemo v posodo mešalnika in jih kar dolgo meljemo. Želimo čim bolj gladko maso – če se med mešanjem preveč izsušijo, dolijemo malo vode, v kateri so se kuhala.
7. Mleto koruzo skupaj z nekaj vode od kuhanja vrnemo v kozico in na šibkem ognju znova kuhljamo 10 do 15 minut, dokler se vse skupaj ne zgosti in spominja na pire. Če bo vode preveč, bo trajalo predolgo, zato jo raje prilivajte sproti.
8. Vmešamo maslo, feto, sol in nekaj popra.
9. Razdelimo na krožnike in oblijemo z omako iz paradižnika in jajčevca.
Paradižnik iz pečice s klobasicami in krompirjem
Tako ga pripravi imenitna Diana Henry – sicer pa gre za star recept z juga Italije, imenovan salsiccia con patate e pomodori al forno.
- 8 klobasic za žar (sveže, začinjene)
- 6 žlic oljčnega olja
- za ščep čilijevih kosmičev
- za ščep semen komarčka
- 2 čebuli
- približno 1/2 kg krompirja
- 3 veliki stroki česna
- po 1 rdeča in rumena paprika
- sol, poper
- peteršilj
- 250 g paradižnika
- 30 g pekorina ali parmezana
- 4 manjše vejice origana
Priprava
1. Pečico vključimo na 190 stopinj Celzija.
2. Klobasice razrežemo, krompir olupimo in narežemo na rezine, debele približno 3 mm.
3. V široki ognjevarni posodi premera približno 30 cm segrejemo nekaj malega oljčnega olja in na hitro popečemo klobasice: le toliko, da se malo obarvajo, ni jih treba prepeči.
4. Dodamo čili in rahlo strta komarčkova semena in popražimo, nato dodamo tenko narezano čebulo, krompir in narezano papriko, solimo in popramo. Po potrebi dodamo malo maščobe (klobase niso vse enako mastne).
5. Še malo popražimo in pomešamo, da je večina mesa na vrhu, nato vse skupaj prestavimo v pečico in pečemo 20 minut.
6. Takrat vzamemo iz pečice in spet malo pomešamo, nato po vrhu posujemo paradižnik – sorta ni pomembna, bolj to, da je zelo zrel. Če je velik, ga narežemo na koščke velikosti zalogaja.
7. Dodamo nariban sir, še malo poškropimo z oljčnim oljem in vrnemo v pečico za pol ure. Ravnamo se po krompirju: ko je pečen ta, jed lahko postrežemo.
8. Deset minut pred koncem vmešamo še zelišča, ki nam prijajo, vsa poletna so dobra, in postrežemo kar v posodi, v kateri smo jed pripravili. Najbolje s kosom pita kruha in kozarcem preprostega vina.
Priporočamo še: Trend: sesekljani sendviči, ki se jim je nemogoče upreti
Naslovna fotografija: KarepaStock/Getty Images
Deloindom.si: Kaj se zgodi, če pes poje paradižnik
Datum Objave: 15.8.2023 ob 07:08