Odprta Kuhinja

5 čudovitih jedi, ki jih ustvarimo iz radiča, da ne bo vedno samo v solati

Radič v slanini iz pečice (Foto: Slavka Ilich)
Odpri galerijo
A+   A-
Radič najpogosteje uživamo surov, vendar je zanimiv tudi v toplih jedeh, denimo v omaki za testenine in cmočke, v rižoti, popečen s kruhom in sirom ali ovit v slanino in pečen v pečici.

Ljubitelji radiča iz njega poleg solat pripravljajo še nekaj zanimivih jedi, na primer kremasto rižoto ali omako za testenine, s popečeno slanino ali brez nje. Kot predjed ponudimo pečenega v ponvi ali pečici, dodamo mu sveža zelišča in narezan paradižnik češnjevec. Odlično se ujame zlasti z oljčnim oljem, v solati pa z bučnim. Poleg tega da je okusen, ima tudi zdravilne učinke. Dobro deluje na prebavo, spodbuja delovanje jeter, znižuje krvni tlak in raven sladkorja v krvi, spodbuja izločanje strupov iz organizma, deluje tudi protivirusno in protimikrobno. 

Pečeni radič iz pečice …

(Prirejeno po Jamieju.)

  • 3–4 glave glavnatega radiča (palla rossa)
  • 200 g tanko narezane dimljene slanine (oz. za vsak kos radiča po dve rezni slanine)
  • vejica svežega rožmarina, po 5 vejic timijana in peteršilja
  • 2 velika stroka česna, sol in poper
  • 6 žlic oljčnega olja in 4 žlice balzamičnega kisa

Priprava

  1. Sesekljamo česen in zelišča ter jih zmešamo z oljčnim oljem, soljo in poprom. Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.
  2. Glave radiča razrežemo na četrtine, manjše na polovico. Vsak kos pokapljamo z zeliščno mešanico in ovijemo s po dvema rezinama slanine. Položimo v pekač in pokapljamo z balzamičnim kisom.
  3. Pečemo približno 15 minut, da se radič zmehča in slanina zapeče.
  4. Ponudimo kot prilogo ali samostojno jed

Radič v slanini iz pečice (Foto: Slavka Ilich)
Radič v slanini iz pečice (Foto: Slavka Ilich)

Pečen treviški radič, kruh in cambozola

(Po receptu Slavke Ilich.)

  • Za predjed za štiri ali malica za dva
  • večja glava (ali 2 manjši) siljenega treviškega radiča
  • 150 g sira cambozola z modro plesnijo
  • 8 tankih rezin kruha s semeni, hladno stisnjeno oljčno olje in poper iz mlinčka

Priprava

  1. Operemo in osušimo radič ter mu obtrgamo liste.
  2. Vključimo pečico in jo naravnamo na žar (srednja stopnja).
  3. Na krožnike razporedimo po dve rezini kruha, nanje položimo radičeve liste in po vrhu še »dobro« rezino sira in po dva krožnika ter za 4–5 minut postavimo na rešetko pod žar v pečici.
  4. Medtem pripravimo naslednji par krožnikov in postopek ponovimo. Da se na vročih krožnikih ne opečemo, za prijemanje uporabimo rokavice. Krožnike položimo še na podkrožnike in predjed ponudimo! Na mizo postavimo tudi olje in poper.

Kruhki, popečen radič in sir (Foto: Slavka Ilich)
Kruhki, popečen radič in sir (Foto: Slavka Ilich)

Testenine z radičem

  • 150 g radiča
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 100 g slanine
  • 1,5 dcl kisle smetane
  • 1 dl suhega belega vina
  • 50 g trdega sira
  • 300 g testenin
  • olje
  • sol, poper

Priprava

  1. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Radič očistimo, operemo in liste posušimo ter narežemo na koščke. Slanino narežemo na koščke, sir naribamo.
  2. V kozici segrejemo malo olja in na njem prepražimo slanino, da se hrustljavo zapeče.
  3. Odstranimo iz kozice in na istem olju svetlo prepražimo čebulo. Dodamo še česen in pražimo, dokler ne zadiši. Zalijemo z vinom in dušimo, dokler skoraj povsem ne povre.
  4. V kozico stresemo radič in pustimo na srednjem ognju, dokler ne oveni. Dolijemo smetano, solimo in popramo ter potresemo s sirom. Na majhnem ognju kuhamo, dokler se sir ne stopi.
  5. Špagete skuhamo v slani vodi, odcedimo in razdelimo na krožnike. Prelijemo z omako in postrežemo.

Rižota z radičem

(Po receptu Nataše Pirih Svetina.)

  • 2 žlici oljčnega olja
  • 2 manjši glavici treviškega radiča
  • 2 skodelici riža za rižote
  • voda ali jušna osnova za zalivanje
  • kozarec rdečega vina
  • sol po potrebi
  • parmezan

Priprava

  1. Na šibkem ognju na oljčnem olju prepražimo na tanke rezance narezan radič. Dodamo riž, mešamo, dokler ne postekleni, in zalijemo z vročo vodo ali še bolje z jušno osnovo.
  2. V sredini kuhanja dodamo kozarec rdečega vina in po potrebi dolijemo vodo.
  3. Riž sme biti skuhan zgolj al dente, rižota pa se mora gosto razliti po krožniku.
  4. Ponudimo jo s sveže naskobljanim parmezanom.

Namig: Jušno osnovo lahko pripravimo kar iz zelenjavne kocke.

Rižota z radičem (Foto: Olga Mazyarkina/Getty Images)
Rižota z radičem (Foto: Olga Mazyarkina/Getty Images)

Pretlačena radičeva juha

(Po receptu Mojce Koman.)

  • 300 g radiča
  • manjša čebula
  • pol večje zelene
  • večji korenček
  • večji krompir
  • žlička masla
  • žlica naribanega hrena
  • strok česna
  • 2 žlici sladke smetane
  • sol, poper
  • 2 rezini kruha

Priprava

  1. Čebulo, zeleno, korenje in krompir očistimo, olupimo in narežemo na kocke. Stresemo v lonec, dodamo maslo in hitro popražimo.
  2. Medtem stremo česen in naribamo hren ter oboje stresemo v lonec k ostali zelenjavi. Prilijemo vodo in pokrito kuhamo 10 - 15 minut, da se zelenjava zmehča.
  3. Medtem grobo narežemo radič in ga posebej v manjši količini vode kuhamo par minut, toliko, da oveni.
  4. Vodo odlijemo in radič vstavimo v juho k ostali zelenjavi.
  5. Juho pretlačimo s paličnim mešalnikom, jo začinimo s soljo, poprom, sladko smetano, juho prevremo in ponudimo s kockami popečenega kruha.

Kremna radičeva juha (Foto: Krištof Koman)
Kremna radičeva juha (Foto: Krištof Koman)

Priporočamo še: Tedenski jedilnik: preprosta kosila, s katerimi se pocrkljamo

Datum Objave: 11.2.2025 ob 06:02

Več iz te teme:

radičjedi z radičemtreviški radič

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja