Odprta Kuhinja

5 idej, kako v jedilnik vključiti jabolka

Svinjski kotleti v omaki (Foto: DronG/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Jesen prinese jabolka, ne predstavljamo si je brez jabolčnih pit, zavitkov in najrazličnejših kolačev, kako lepo pogrejejo pečena, ki smo jih nadevali z orehi ...


A jabolka niso le za v sladice, če jih imamo veliko, skuhamo marmelado ali naredimo sok, dodajamo jih v solate in poskrbimo za hrustljavost, popestrila bodo sendviče, denimo s piščancem, sadež se imenitno ujame tudi z mesom, zlasti s svinjino sta najboljša prijatelja. Receptov je toliko, da bomo zlahka pojedli jabolko na dan (in odgnali zdravnika stran)!

Svinjski kotleti v omaki


Za 4 osebe.

  • 4 svinjski kotleti (2 cm debeli)

  • 3 žlice masla

  • 2 jabolki

  • večja čebula

  • 2 žlici rjavega (trsnega) sladkorja

  • žlička cimeta

  • 150 ml jabolčnika

  • 70 ml smetane (za kuhanje)


Kotlete z obeh strani solimo in popramo. V večji ponvi raztopimo dve žlici masla ter jih popečemo, po tri minute na obeh straneh; prestavimo na krožnik. V isti ponvi raztopimo žlico masla, dodamo drobno sesekljano čebulo, jabolki operemo, olupimo in narežemo na kocke ter dodamo čebuli, kuhamo kakih pet minut, da se čebula zmehča. Primešamo sladkor in cimet, prilijemo jabolčnik in smetano. Premešamo in dodamo kotlete, kuhamo 5–7 minut.

Svinjski kotleti v omaki (Foto: DronG/Getty Images)
Svinjski kotleti v omaki (Foto: DronG/Getty Images)

Juha


Za 6 oseb.

  • 2 žlici karijeve paste

  • večja čebula

  • 400 g pastinaka

  • 140 g rdeče leče (suhe)

  • 400 g jabolk

  • 1,5 litra zelenjavne jušne osnove

  • peteršilj


Zavremo liter in pol vode ter v njej raztopimo zelenjavno jušno kocko. V večjem loncu segrejemo malo sončničnega olja in na njem prepražimo karijevo pasto in grobo narezano čebulo, večkrat premešamo. Pastinak olupimo in narežemo na kose, prav tako jabolka, oboje dodamo v lonec, primešamo še lečo ter prilijemo jušno osnovo. Zavremo, znižamo temperaturo in kuhamo pol ure, da se pastinak zmehča; vmes večkrat premešamo. Odstavimo s štedilnika, solimo in popramo ter do gladkega zmeljemo s paličnim mešalnikom. Nadevamo v jušne krožnike in potresemo z drobno sesekljanim peteršiljem ter po želji žlico navadnega jogurta.

Mafini


Za 4 osebe.

  • 250 g moke

  • žlička pecilnega praška

  • 2 dl mleka

  • 2 srednje veliki jabolki

  • 2 žlici medu

  • limona

  • 2 beljaka

  • žlička cimeta

  • 4 žlice olja

  • ščep soli


Pečico segrejemo na 180 stopinj, model za mafine obložimo s papirnatimi modelčki. Jabolka operemo, olupimo in narežemo na kocke; stresemo v skledo, prelijemo s sokom ene limone, potresemo s cimetom in premešamo. V skledi pomešamo med, olje in mleko, dodamo limonino lupinico, sol, moko in pecilni prašek ter premešamo. V zmes nežno vmešamo čvrst sneg beljakov. V testo vmešamo še jabolka in nadevamo v modelčke. Pečemo 20 minut.

Mafini z jabolki (Foto: barmalini/Getty Images)
Mafini z jabolki (Foto: barmalini/Getty Images)

Pokrita slana pita


Za 4 osebe.

Testo

  • 300 g moke

  • 70 g čedarja

  • 150 g masla

  • jajce


Nadev

  • 30 g masla

  • 2 večji čebuli

  • nekaj vejic timijana

  • 30 g moke

  • 500 ml jušne zelenjavne osnove

  • žlica polnozrnate gorčice

  • žlica belega vinskega kisa

  • 500 g krompirja

  • 3 jabolka

  • 150 g čedarja


Najprej naredimo testo: moko, nariban sir in ščep soli stresemo v skledo in premešamo, dodamo na kocke narezano hladno maslo in ga s prsti vtremo v moko, primešamo 4 žlice mrzle vode ter zgnetemo v testo. Ovijemo v folijo za živila in za pol ure postavimo v hladilnik. V večji ponvi raztopimo maslo, dodamo še žlico sončničnega olja ter drobno sesekljano čebulo, kuhamo 10 minut, da karamelizira. Dodamo lističe timijana in moko ter premešamo. Postopoma vlivamo jušno osnovo, ves čas mešamo, da ne nastanejo grudice, zavremo in kuhamo 10 minut, občasno premešamo. Vmešamo kis in gorčico. Krompir olupimo in narežemo na 2 cm velike kose, stresemo v lonec, prilijemo mrzlo vodo, zavremo in kuhamo 5 minut. Odcedimo in vmešamo v omako, dodamo še jabolka, ki smo jih olupili in narezali na 2 cm velike kocke, nariban sir, solimo in popramo ter premešamo. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Pekač (cca 28 x 20 cm) namastimo in vanj vlijemo nadev. Medtem ko se hladi, na pomokani površini razvaljamo testo in ga razrežemo na 1 cm široke trakove, ki jih po vrhu razpredimo v mrežo. Iz ostankov testa lahko oblikujemo okraske in jih razporedimo po vrhu. Premažemo z razžvrkljanim jajcem in pečemo 50 minut; če se bo testo prehitro obarvalo, ga prekrijemo s peki papirjem. Preden postrežemo, naj 10 minut počiva.

Galeta


Za 4 osebe.

  • 320 g listnatega testa

  • 3 večje rdeče čebule

  • 2 žlici balzamičnega kisa

  • žlica gorčice

  • malo timijana

  • 1 jabolko

  • 100 g brusničnega namaza

  • 150 g buče


Pečico segrejemo na 200 stopinj. Testo razvijemo oziroma razvaljamo na pekač, obložen s peki papirjem. V večji ponvi segrejemo žlico olja in prepražimo na kolobarje narezano čebulo, kuhamo 10 minut, da se zmehča in karamelizira. Primešamo kis in gorčico, timijan in odstavimo. Jabolko operemo in tenko narežemo, prav tako bučo. Testo prešpikamo z vilicami in premažemo z brusničnim namazom, po vrhu razporedimo čebulo, bučo in jabolka, 2 cm roba pustimo praznega, ter pokapljamo z oljčnim oljem in potresemo s timijanom. Rob zapognemo na nadev, premažemo z oljčnim oljem ter potisnemo v pečico za 25 minut. Postrežemo toplo ali hladno.

Galeta z jabolki in bučo
Galeta z jabolki in bučo


Pripravila: U. S.
Naslovna fotografija: Kerkez/Getty Images
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: TOP 5 enolončnic za oktober
Datum Objave: 6.10.2022 ob 06:10

Več iz te teme:

juhajabolkamafinikotletigaleta

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja