Odprta Kuhinja

5 jedi z bučkami

Bučkini zvitki vedno navdušijo. (Foto: from_my_point_of_view/GETTY IMAGES)
Odpri galerijo
A+   A-
Ljubitelji zelenjave si težko predstavljajo poletje brez bučk, ki se na krožniku znajdejo večkrat na teden v različnih oblikah in v kombinaciji z različnimi okusi.



Bučke so izjemno zdrave. Ena ima denimo več kalija kot banana, zato blagodejno vpliva na srce, ker imajo malo kalorij, v 100 gramih komaj 11, pa so idealna poletna hrana. Uporabljamo jih lahko namesto testenin in jih prelijemo z omako po želji ali z njimi nadomestimo testenine v lazanji ter zmanjšamo vnos kalorij, odlične so v zloženkah s krompirjem, v kremnih omakah in kot priloga jedem na žaru. Ker so bolj blagega okusa, se bodo najbolj izrazile ob prav takšnih začimbah, pogosto so dovolj samo sol, poper in česen.

Malo kalorij, a veliko okusa.

Bučkini rezanci s kozicami



  • 4 srednje velike bučke

  • 0,5 kg repkov kozic

  • 1 šalotka

  • 4 stroki česna

  • 2 žlici oljčnega olja

  • sok in lupinica pol limone

  • 0,5 dl belega vina

  • sol, poper

  • 2 žlici parmezana


Bučke operemo in narežemo na tanke rezance, najbolje, da si pomagamo s posebnim rezalnikom oziroma lupilnikom. Šalotko in česen olupimo in drobno nasekljamo. V ponvi segrejemo olje in na njem prepražimo šalotko. Ko porumeni, dodamo česen, premešamo in dodamo očiščene repke kozic. Solimo, popramo in pražimo tri minute. Prilijemo vino, dodamo sok in lupinico limone ter zavremo. Odkrito kuhamo dve minuti, da se kozice zmehčajo. Vmešamo bučkine rezance, premešamo in razdelimo na krožnike. Posujemo s parmezanom in postrežemo.

Bučkini rezanci (Foto: wmaster890/GETTY IMAGES)
Bučkini rezanci (Foto: wmaster890/GETTY IMAGES)

Polpeti



  • 500 g bučk

  • 1 čebula

  • 2 stroka česna

  • 1 žlica skute

  • 1 jajce

  • 1 mocarela

  • 2 žlici drobtin

  • sol, poper


Bučke operemo in naribamo, naribamo tudi mocarelo, česen in čebulo olupimo in drobno nasekljamo. Bučke solimo in pustimo stati približno deset minut, da spustijo vodo, nato jih narahlo ožamemo in damo v večjo posodo. Dodamo vse preostale sestavine in dobro pregnetemo, da dobimo homogeno maso. Če je ta premokra, dodamo drobtine. Pustimo stati približno 15 minut, nato oblikujemo polpete in jih ocvremo na segretem, a ne prevročem olju, ali pa jih spečemo v pečici, ki smo jo segreli na 200 stopinj Celzija. Cvremo jih, da z obeh strani dobijo lepo rjavo barvo, v pečici pa bo to trajalo od 20 do 30 minut.

Zvitki z rikoto v paradižnikovi omaki



  • 2 večji bučki

  • 120 g rikote

  • 140 g mozarele

  • 1 žlica sveže bazilike

  • 1 žlička suhega origana

  • 1 jajce

  • 1 pločevinka mletih pelatov

  • sol, poper


Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija. Bučke operemo in po dolgem narežemo na tanke lističe, najbolje kar z lupilnikom. Na hitro jih pokuhamo v slanem kropu, dovolj bo minuta, nato jih odlagamo na papirnate brisačke in počakamo, da se posušijo. Mocarelo naribamo in zmešamo z rikoto. Dodamo nasekljano baziliko, origano, sol in poper, na koncu še razžvrkljano jajce. Dobro premešamo in maso razporedimo po bučnih rezinah. Vsako zvijemo, po potrebi pritrdimo z zobotrebcem. V ognjevarni posodi segrejemo pelate, odstavimo in v omako previdno polagamo bučkine zvitke. Pečemo od 25 do 30 minut.

Bučkini zvitki vedno navdušijo. (Foto: from_my_point_of_view/GETTY IMAGES)
Bučkini zvitki vedno navdušijo. (Foto: from_my_point_of_view/GETTY IMAGES)

Piščanec z bučkami po kitajsko



  • 250 g bučk

  • 0,5 kg piščančjih prsi

  • 2 dl piščančje jušne osnove

  • 0,5 dl sojine omake

  • 1 žlica škroba

  • 1 žlica rjavega sladkorja

  • 1 žlička sezamovega olja

  • za palec velik kos ingverja

  • 3 stroki česna


Bučke očistimo in narežemo na približno centimeter debele rezance. Meso narežemo na kolikor se da enako velike kose. Česen in ingver olupimo ter na drobno nasekljamo. V posodi z metlico zmešamo sojino omako, jušno osnovo, škrob, sladkor in sezamovo olje. Pazimo, da ne nastanejo grudice. Kose piščanca na hitro popečemo v ponvi, približno tri minute na vsaki strani. Preložimo na krožnik in pokrijemo. V isti ponvi prepražimo ingver in česen, ko zadišita, dodamo omako, premešamo in dodamo še bučke. Kuhamo približno tri minute, nato v posodo vrnemo piščanca in še malo pokuhamo, da se okusi povežejo.

Lazanja


Za pekač 25 x 20 cm.

  • 400 g bučk

  • 650 g mlete govedine

  • 1 čebula

  • 2 stroka česna

  • 4 žličke paradižnikove mezge

  • 1 žlička suhe bazilike

  • 1 žlička suhega origana

  • oljčno olje

  • sol, poper

  • 350 ml sladke smetane

  • 230 g ribane mocarele


Pečico segrejemo na 200 stopinj in namastimo pekač. Bučke z lupilnikom narežemo na trakove. Solimo in počakamo 30 minut, da spustijo vodo. Čebulo in česen olupimo in nasekljamo. V ponvi segrejemo olje in prepražimo čebulo, ko zarumeni, dodamo česen, ko zadiši, še meso in začimbe, premešamo in dušimo. Ko meso porjavi, dodamo paradižnikovo mezgo, po potrebi malo vode, pokrijemo in dušimo 15 minut. V kozico vlijemo sladko smetano, dodamo polovico sira, sol in poper. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo in med mešanjem kuhamo pet minut. Na dno pekača položimo rezine bučk, prekrijemo s tretjino mesne omake, po njej polijemo malo smetane in pokrijemo z bučkami. Ponavljamo, dokler ne zmanjka sestavin, posujemo s preostankom ribane mocarele. Po 20 minutah lazanjo vzamemo in pečice in pustimo počivati 15 minut.

Bučkina lazanja (Foto: VeselovaElena/GETTY IMAGES)
Bučkina lazanja (Foto: VeselovaElena/GETTY IMAGES)


Priporočamo še: Kako naredimo perfektne bučke z žara


Besedilo: B. K. P.
Naslovna fotografija: from_my_point_of_view/GETTY IMAGES
Datum Objave: 7.7.2021 ob 09:07

Več iz te teme:

piščanecbučkepolpetibučkini rezancizvitkilazanja

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja