6 smešno preprostih prazničnih prigrizkov, ko nam zmanjka časa

Miza je decembra središče dogajanja. Tu se zbere družina, tu posedejo prijatelji, tudi če pridejo mimogrede.

To je pač čas, ko nam družba ljudi, ki jih imamo radi, prinese še dodatno toplino in občutek normalnosti. Hudič je le, kadar nimamo časa za izdelano postrežbo. Kajti: vedno sanjarimo, kako si bomo letos pa res vzeli čas, a se najpogosteje zgodi, da je dela še več. Na pomoč prihajajo hitri, prebrisani in simpatični prigrizki.

Delikatesni venec

Ideja, s katero se je vedno mogoče izvleči iz gostiteljske zagate, je delikatesni venec. Videti je prava mojstrovina, v resnici pa je samo v krog razpostavljena zbirka kanapejčkov. Dobro, da so ti na neki palčki ali zobotrebcu, kajti seganje z roko vsepovprek ni najbolj privlačno za druge, ki so za mizo. Čudovito in elegantno se da tak venec pripraviti tudi samo iz različnih vrst sira. Sicer pa pride prav vse, kar je v hladilniku delikatesnega. Svetovali bi vam le redno preskrbo s češnjevimi paradižniki: s temi poudarimo praznični čas. Saj veste, rdeča kroglica …

Delikatesni venec (Foto: vaaseenaa/Getty Images)

Miške

To pa je letošnji krik mode. Čeprav se zdijo trikotni topljeni sirčki včasih kar malo pozabljeni, so prigrizek, ki vzradosti marsikoga, predvsem zato, ker ga spomni na otroška leta. Tule velike znanosti ni: poper za oči, prestice so priljubljeni nadomestek za rogove že mnogo sezon, nos je lahko tudi rubin granatnega jabolka. Tudi to vam svetujemo v nakup, kajti z njim je mogoče doseči enak učinek kot s češnjevimi paradižniki …

Miške iz sira (Foto: dashtik/Shutterstock)

Božična drevesca

Celo leto smo vas deloma navduševali za možnosti, ki se ponujajo z uporabo dobre mandoline, malo pa tudi strašili in vas opozarjali, da čuvajte končke prstov. Za ta učinkoviti dodatek praznične mize – različne interpretacije novoletnih jelk so pač stalnica – boste mandolino potrebovali, v skrajnem primeru se lotite z lupilcem za krompir. Kaj ni tole preprosta, poceni in elegantna rešitev?

Božična drevesca iz kumare (nana77777/Shutterstock)

Žlice

Čisto kulinaričlni namig: Bistveno pri teh žlicah je na moč enostavno narejeno maslo, ki se ga v multipraktiku zmelje skupaj s slanimi inčuni, bombicami okusa. Kapre so naravna kombinacija, najbolje jih je ponuditi tako, da si jih vsak doda po svojem okusu. To slano maslo lahko naredite v večjih količinah in ga imate v hladlniku, tudi na nenadejane obiske. Je pa zelo nasitno in bo dovolj, če zraven ponudite samo dober bel čeznočni kruh brez gnetenja. Če imate čas, pa se seveda loite oblikovanja in peke podobnih testenih žlic.

Jedilna žlica kot podlaga za namaz (Foto: mayer/Shutterstock)

Božički

Še ena preprosta rešitev: Božički, nadevani s kremnim sirom s tuno. Bistvena je tako ali tako embalaža. Še ena ideja, ki nam je zelo všeč. Igriva, zabavna, poceni, a učinkovita.

Božički iz paradižnika in kremnega sira (Foto: 13Smile/Shutterstock)

Božičkove kape

Ideja za znamenito pecivo z rožiči in jabolki. Nekaj jagod ali celo malin, če režete majhne kocke, nekaj stepene sladke smetane in sočna sladica je pripravljena. Morda malo premalo povzdignjena, da bi bila kraljica mize na božič ali silvestrovo: ampak drugih priložnosti se decembra res ne manjka.

Božičkove kape iz jagod (Foto: AGfoto/Shutterstock)

Naslovna fotografija: Azurita/Getty Images

Priporočamo še: Spletni trend priprave narezkov, ki ga morate uporabiti v prazničnih dneh
Karina Cunder Reščič

Ljubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana