Ajdova kaša v solati z brstičnim ohrovtom

Drugačna solata, ki je lahko samostojna jed ali priloga. Pripravimo jo lahko vnaprej in nesemo s seboj v službo za nasitno zdravo malico.

Brstični ohrovt je v tej solati surov, zato ga na tanko naribamo, da gre lažje na vilice in po grlu. Ga ne sekljamo, zgolj očistimo zunanje liste in naribamo. Tako se lepo omehča in tudi lažje prevzame solatno polivko.

Sestavine

– 200 g ajdove kaše
– 500 g brstičnega ohrovta, žlica pinjol
– 100 g pršuta, 100 g sira feta, hruška
– medeni preliv
– 8 žlic oljčnega olja, sok 1 limone
– 2 žlički gorčice, 2 žlički medu, sol, poper, 3 žlice vode

Priprava

1. Ajdovo kašo temeljito operemo pod tekočo vodo in kuhamo v pol litra osoljene vode približno 10 minut. Nato odstavimo z ognja in pustimo v vroči vodi še 15–20 minut, da se zmehča, vendar je na ugriz še čvrsta. Kašo odlijemo, oplaknemo, odcedimo in ohladimo.

2. Brstični ohrovt očistimo, odstranimo zunanje liste in po potrebi operemo ter osušimo. Z ribežnom ali multipraktikom ga na tanko naribamo.

3. Ponev segrejemo, dodamo pinjole in jih na hitro prepražimo, da zadišijo. Ko se zlato rumeno obarvajo, jih vzamemo iz ponve, vanjo pa dodamo pršut in ga z obeh strani popečemo. Pečenega vzamemo iz ponve in na grobo narežemo.

4. V skledi zmešamo naribrani brstični ohrovt, ajdovo kašo, pinjole, popečen pršut in sir feta. Hruško operemo, narežemo na koščke in dodamo v solato.

5. Pripravimo preliv: sestavine damo v kozarček, ga dobro zapremo in pretresemo, da se vse premeša.

6. Preliv prelijemo čez solato, premešamo in postrežemo.

Poizkusite še: Jušni gobovi cmočki

Fotografija in recept:  Kristina Jug, Mitja Bezenšek/Vibrantplate.com

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed