Odprta Kuhinja

Ajdovi vzhajanci z medom in lešniki

Ajdovi vzhajanci
Odpri galerijo
A+   A-
Vam pojema moč? Tole vas bo odlepilo s tal in navdalo z energijo za čudovit preostanek tedna.


Priprava: 40 minut, kuhanje: 25 minut.Priprava 40 minut, čas kuhanja 25 minut.

Sestavine


Kvasni nastavek

  • žlica sladkorja

  • žlica bele moke

  • 20 g svežega kvasa

  • 3 žlice mlačne vode


Testo

  • 12 dag bele moke

  • 25 dag ajdove moke

  • približno 3 dl vrele vode

  • sol


Priprava


1. V mlačni vodi raztopimo sladkor, moko in kvas ter pustimo vzhajati.

2. Ajdovo moko poparimo s kropom in ohladimo. Dodamo še belo moko, sol, kvasni nastavek in zamesimo rahlo testo, ga samo malo pregnetemo in postavimo na toplo, da vzhaja vsaj 20 minut.

3. Vzhajano testo razdelimo na tri svaljke, ki naj še enkrat prav na kratko vzhajajo, nato vsakega ohlapno zavijemo v namenski prtič, ki ga uporabljamo za kuhanje. V slanem kropu jih kuhamo 25 minut.

4. Kuhane pustimo 5 minut zavite v krpi, nato jih odvijemo, narežemo na rezine, prelijemo z medom in potresemo z lešniki.
Namig: Ponudimo kot sladico po enolončnici.

Opomba: Vzhajance lahko ponudimo tudi k mesu, zelju, repi ali kot samostojno jed s solato, seveda jih v tem primeru ne polivamo s sladkimi »omakicami«.

Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 29.3.2021 ob 07:03

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: