Ajdovi vzhajanci z medom in lešniki
Odpri galerijo
A+ A-
Vam pojema moč? Tole vas bo odlepilo s tal in navdalo z energijo za čudovit preostanek tedna.
Sestavine
Kvasni nastavek
- žlica sladkorja
- žlica bele moke
- 20 g svežega kvasa
- 3 žlice mlačne vode
Testo
- 12 dag bele moke
- 25 dag ajdove moke
- približno 3 dl vrele vode
- sol
Priprava
1. V mlačni vodi raztopimo sladkor, moko in kvas ter pustimo vzhajati.
2. Ajdovo moko poparimo s kropom in ohladimo. Dodamo še belo moko, sol, kvasni nastavek in zamesimo rahlo testo, ga samo malo pregnetemo in postavimo na toplo, da vzhaja vsaj 20 minut.
3. Vzhajano testo razdelimo na tri svaljke, ki naj še enkrat prav na kratko vzhajajo, nato vsakega ohlapno zavijemo v namenski prtič, ki ga uporabljamo za kuhanje. V slanem kropu jih kuhamo 25 minut.
4. Kuhane pustimo 5 minut zavite v krpi, nato jih odvijemo, narežemo na rezine, prelijemo z medom in potresemo z lešniki.
Namig: Ponudimo kot sladico po enolončnici.
Opomba: Vzhajance lahko ponudimo tudi k mesu, zelju, repi ali kot samostojno jed s solato, seveda jih v tem primeru ne polivamo s sladkimi »omakicami«.
Fotografija: Krištof Koman
Datum Objave: 29.3.2021 ob 07:03