Ajvar z zelenimi paradižniki

Fenomenalen na črnem kruhu, eleganten zaradi porabe paradižnika, ki bi drugače propadel.

Sestavine

– 3 kg nedozorelih paradižnikov
– 1 kg paprike
– 1 kg čebule
– 3 glavice česna
– 2 dl kisa za vlaganje
– 3 dl nevtralnega olja
– pribl. 5 dag sladkorja
– 5 dag soli (oboje po okusu)
– gorčica po okusu (300–400 g)
– poper v zrnju
– po želji: 4 pekoči feferoni
– po potrebi: olje za zalivanje

Priprava

1. Paradižnik, papriko in čebulo očistimo, grobo narežemo in nato zmeljemo v multipraktiku in nato odcedimo, lahko čez noč.

2. V veliko kozico damo olje, kis, sladkor in sol, nato dodamo odcejeno mleto zelenjavo in ob rednem mešanju dušimo na srednje močnem ognju, dokler zelenjava ne upade, nekje do dve uri.

3. Na koncu v ajvar dodamo stisnjen ali drobno nasekljan česen, drobno narezane feferone, če se odločimo za pekočo različico, celi poper in dušimo še približno 10 minut.

4. Vmešamo gorčico, napolnimo dobro sterilizirane kozarce in zapremo. Pazimo, da nič ne ostane na robovih kozarca, zato je najbolje uporabiti poseben lijak.

Preverite še: 5 znakov, da stojite pred dobro restavracijo

Recept je nastal v sodelovanju s Kult 316.

Fotografija: Getty Images

Odprta kuhinja
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed