Odprta Kuhinja

Alzaška čebulna pita

Odpri galerijo
A+   A-
Zagotovo ena boljših jedi, v katerih se bohoti čebula. Tekne ob skledi solate, na bolj slavnostnih omizjih pa zelo lepo odigra vlogo priloge.


Pripravimo okrogel model za pite premera od 28 do 30 cm.

Testo

 • 250 g moke

 • 110 g mrzlega masla (narežemo ga na majhne kocke)

 • 50 g margarine

 • pol žličke soli

 • 4–5 žlic mrzle vode


Nadev

 • 4 rezine slanine (narežemo na manjše koščke)

 • približno 3 žlice masla

 • slab kilogram svetle čebule

 • dobra žlička soli

 • žlička popra

 • 240 ml kisle smetane

 • 4 velika jajca

 • pol žličke mletega muškatnega oreščka


Priprava


1. V večjo skledo damo moko, maslo, margarino in sol, pomešamo in mencamo med prsti, dokler se sestavine ne povežejo in nastane droben drobljenec. Dodamo še 4 žlice mrzle vode in jo z vilicami vtiramo tako dolgo, da se vpije.

2. Za pest testa stisnemo v dlani: če ne ohrani oblike, dodamo še malo vode, ampak po žličkah. Tudi ni dobro, da preveč mešamo in vtiramo, ker bo testo postalo glutensko in gumijasto.

3. Testo preložimo na delovno površino, ki smo jo rahlo pomokali, in zelo na hitro ugnetemo hlebček, nato ga, kar na foliji, razvaljamo v enakomerno debelo ploščo. Postavimo v hladilnik in damo testu vsaj eno uro, da se ustali in ohladi.

4. Medtem olupimo in tanko narežemo čebulo.

5. Ohlajeno testo še malo razvaljamo, naj bo nekoliko večje, kot je premer našega pekača. S folijo ga preložimo v pekač, jo nato odstranimo, testo oblikujemo po dnu in stenah pekača: kak centimeter naj bi ga gledalo čez rob pekača, kar je več, odrežemo. Tisti del, ki gleda nad rob, zapognemo nazaj in zlepimo s preostankom testa, da dobimo močan obod. Dno na več mestih prebodemo z vilicami, nato pekač damo v hladilnik in znova počakamo približno pol ure.

6. Pečico vključimo na 200 stopinj Celzija.

7. Ohlajeno testo obložimo s peki papirjem, obtežimo s fižolom in v ogreti pečici slepo pečemo 15–20 minut, nato fižol odstranimo in testeno lupino pečemo še približno 15 minut.

8. Pripravimo nadev: slanino v ponvi na srednje močnem ognju hrustljavo popečemo in preložimo na papirnate brisačke, da vpijejo odvečno maščobo.

9. V isto kozico dodamo maslo in čebulo, solimo in popramo, obojega po pol žličke, ter na močnem ognju na kratko popražimo, le toliko, da čebula uveni, nato posodo prekrijemo s tesno prilegajočo pokrovko in na srednje močnem ognju pražimo/dušimo naprej. Odkrijemo le takrat, ko čebulo premešamo. Čebula naj ostane svetle barve in zelo mehka, to bo trajalo kakih 20 minut.

10. Dodamo popečeno slanino, odstavimo in nekoliko ohladimo.

11. Smetano, jajca, muškatni orešček, preostanek soli in popra zmešamo, nato dodamo čebulo, ki se je medtem ohladila.

12. Napolnimo testeno lupino in vrnemo v pečico. Pečemo, dokler se nadev ne strdi in po vrhu obarva zlato rjavo. To bo trajalo 25–35 minut.
Namig: Pita bo najboljša, če jo postrežemo še toplo ali vsaj na sobni temperaturi.

Preberite tudi: Zgodba Slovencev, zaradi katere so v ZDA odprli muzej

Skuhali sta: Lea Sterle in Neli Selan, BIC Ljubljana
Fotografija: Voranc Vogel
Datum Objave: 24.11.2023 ob 07:11

Več iz te teme:

prilogečebulapita

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja