Odprta Kuhinja

Alzaška pica Bineta Volčiča in Matjaža Sedeja

Matjaž Sedej in Bine Volčič pa še natakar Rene, ki sliši tudi na ime Franci Kek. Foto: Špela Ankele
Odpri galerijo
A+   A-
Značilni alzaški prigrizek ob pivu, ponekod ga strežejo kot uvodni pozdrav iz kuhinje.Dva večera zapored je na kranjskem Joštu (845 nadmorskih metrov) zapeljivo dišalo po francoski hrani. Kulinarični popotovanji do Francije sta zakuhala Bine Volčič in Matjaž Sedej. In zakaj sta kuhala ravno po francosko? Ker se je chef Volčič dobri dve leti šolal na znani pariški kuharski šoli La Cordon Bleu, chef Sedej pa se je osnov francoske kulinarike naučil na kuharski šoli La manior, ki prav tako domuje v Parizu.

In kaj sta na Joštu (za)kuhala chefa? Za začetek alzaško pico (la tarte flambée), ki se je podaljšala v špinačno solato z račko in kozjim sirom. Nato terino iz gosjih jeter in krema z rdečega zelja ter kandiranim kumkvatom (mandarini podobnim citrusom). Sledila je ribja juha bouillabaisse, za katero je navdih prišel iz Marseilla, zatem je bil čas za goveje ličnice po burgundsko, pospremljene s kremastim pirejem. Za sladek finiš v mrzel večer, ki je dišal po snegu, je poskrbela znamenita sladica crème brûlée, ki ji je kranjski kuharski dvojec dodal sivko in suhe fige.

Vse jedi so na mizo nosili natakarji s pomočjo najbolj znanega francoskega birta Reneja. V njegovo vlogo se je imenitno vživel Franci Kek, ki Jošt tudi sicer rad obišče, kajti s Sedejem ga vežejo prijateljske vezi. Tisti, ki imajo dober spomin, pa se bodo spomnili, da se je pred desetletjem Jošt pojavil tudi v Kekovem komičnem filmu Milice.

Matjaž Sedej in Bine Volčič pa še natakar Rene, ki sliši tudi na ime Franci Kek. Foto: Špela Ankele
Matjaž Sedej in Bine Volčič pa še natakar Rene, ki sliši tudi na ime Franci Kek. Foto: Špela Ankele


Pa se vrnimo k alzaški pici, kajti mojstra sta nam zaupala recept, ki vam bo, to še kako verjamemo, popestril obroke in druženja ob mizi v prihodnje.

Sestavine za 4 osebe


Testo
- 500 g mehke bele moke
- 3 jajca
- 50 ml rastlinskega olja
- 40 g sladkorja
- 30 ml vode
- sol

Nadev
- 100 g kisle smetane
- 1 jajce
- 30 g mehke bele moke
- 1 žlička mletih koriandrovih semen
- 3 čebule
- 200 g slanine
- 100 g ribanega sira
- šopek svežega timijana
- sol, sveže mleti beli poper

Priprava


1. Iz navedenih sestavin zamesimo testo in ga damo počivati. Potem ga s pomočjo moke zvaljamo čim tanjše in ga prilagodimo velikosti pekača. Prestavimo ga na pekač, pri čemer si pomagamo z valjarjem.

2. Nato testo namažemo z zmesjo iz kisle smetane in jajca, nanjo potresemo čebulo, slanino, riban sir ter listke svežega timijana, solimo in popramo.

3. Alzaško pico pečemo v pečici na 220 stopinj Celzija od 12 do 15 minut. Pazimo, da je rob enakomerno
zapečen.
Priporočamo še: Kako shranimo hrano v kozarce namesto v zamrzovalnik #priročno

Besedilo: Špela Ankele
Fotografija: iz arhiva Bineta Volčiča
Datum Objave: 6.12.2018 ob 10:12

Več iz te teme:

picaBine Volčičalzaška pica

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja