Odprta Kuhinja

Amaretti, krhki italijanski grižljaji, ki se stopijo v ustih

Odpri galerijo
A+   A-


Piškoti, kakršne v prazničnih dneh zelo radi postrežejo pri sosedih.





Sestavine





Za približno 2 pekača piškotov.





  • 3 beljaki (90 g)
  • 280 g fino mlete mandljeve moke
  • 280 g mletega sladkorja
  • vrečka vaniljevega sladkorja
  • 2 žlici likerja amaretto
  • Dodatno: 3 zvrhane žlice sladkorja v prahu




Priprava





1. Pečico vključimo na 180 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko.





2. Beljake stepamo, ko postanejo penasti, dodamo sladkor in stepamo do čvrstega. Nato pri manjši hitrosti vmešamo moko, vaniljev sladkor in liker amaretto. Mešamo toliko časa, da zmes postane kot gosta pasta, ki jo lahko v roki oblikujemo v kroglice. Videti bo, kot da se je ne bo dalo oblikovati, a ne prestrašite se. Ostati mora lepljiva, ne dodajajte moke.





3. Pripravimo skodelico s hladno vodo in si pred vsakim oblikovanjem kroglice zmočimo dlani. Kroglice naj bodo v velikosti oreha. Odlagamo jih na pekač v razmaku 5 cm. Pečemo 13 minut oziroma do zlato rjave barve.





4. Piškote vzamemo iz pečice, počakamo, da se ohladijo, in jih takoj pospravimo v škatlo, ki dobro tesni, da se ne posušijo preveč.





Namig: Ker vsebujejo recepti za amarette toliko sladkorja, bi jim slaščičarji na našo količino dodali pol žličke izvlečka grenkega mandlja.





ROK TRAJANJA: Zdržijo do 14 dni!





Preberite še: Kako naredimo išlerje





Fotografija: Sonja Ravbar





Test in priprava: Lea Sterle, slaščičarka z BIC Ljubljana


Datum Objave: 30.11.2021 ob 16:11

Več iz te teme:

piškotimandljiamaretti

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja