Amaretti, krhki italijanski grižljaji, ki se stopijo v ustih

Piškoti, kakršne v prazničnih dneh zelo radi postrežejo pri sosedih.

Sestavine

Za približno 2 pekača piškotov.

  • 3 beljaki (90 g)
  • 280 g fino mlete mandljeve moke
  • 280 g mletega sladkorja
  • vrečka vaniljevega sladkorja
  • 2 žlici likerja amaretto
  • Dodatno: 3 zvrhane žlice sladkorja v prahu

Priprava

1. Pečico vključimo na 180 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko.

2. Beljake stepamo, ko postanejo penasti, dodamo sladkor in stepamo do čvrstega. Nato pri manjši hitrosti vmešamo moko, vaniljev sladkor in liker amaretto. Mešamo toliko časa, da zmes postane kot gosta pasta, ki jo lahko v roki oblikujemo v kroglice. Videti bo, kot da se je ne bo dalo oblikovati, a ne prestrašite se. Ostati mora lepljiva, ne dodajajte moke.

3. Pripravimo skodelico s hladno vodo in si pred vsakim oblikovanjem kroglice zmočimo dlani. Kroglice naj bodo v velikosti oreha. Odlagamo jih na pekač v razmaku 5 cm. Pečemo 13 minut oziroma do zlato rjave barve.

4. Piškote vzamemo iz pečice, počakamo, da se ohladijo, in jih takoj pospravimo v škatlo, ki dobro tesni, da se ne posušijo preveč.

Namig: Ker vsebujejo recepti za amarette toliko sladkorja, bi jim slaščičarji na našo količino dodali pol žličke izvlečka grenkega mandlja.

ROK TRAJANJA: Zdržijo do 14 dni!

Preberite še: Kako naredimo išlerje

Fotografija: Sonja Ravbar

Test in priprava: Lea Sterle, slaščičarka z BIC Ljubljana

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed