
Sočen in aromatičen.
Sestavine
– ananasov kompot
– 230 g masla na sobni temperaturi
– 150 g sladkorja
– 2 jajci
– 2 žlici limonovega soka
– 310 g moke
– žlica pecilnega praška
– ščepec soli
– za glazuro 6 žlic sladkorja v prahu in tri žlice limonovega soka
Priprava
1. Pečico segrejemo na 180 ºC. Model za šarkelj premažemo z maslom ter posujemo z moko, presežek otresemo. Kolač lahko naredimo tudi v okroglem ali kvadratnem pekaču.
2. Ananas +s sirupom do gladkega zmeljemo v blenderju. Ločimo beljake od rumenjakov, iz beljakov stepemo sneg.
3. Maslo in sladkor penasto umešamo. Dodamo rumenjaka, potem pa vmešamo še beljakov sneg in limonov sok. Moko presejemo s soljo in pecilnim praškom ter dodamo v zmes. Premešamo, da se poveže. Na koncu dodamo še ananas in premešamo.
4. Testo denemo v model ter pečemo kakšnih 50 minut, naredimo preizkus z zobotrebcem. Nekaj minut hladimo v modlu, potem pa stresemo na rešetko.
5. Za glazuro sladkor pomešamo z limonovim sokom, da dobimo gosto, a tekočo zmes, in prelijemo po šarklju.
Fotografija: Getty Images