Angleški mafini: hitri kvašeni kruhki, pečeni v ponvi

Videti so božansko, in prav takšen je tudi okus. Če za silo obvladaš kvašeno testo, ne more iti nič narobe. Vedno uspejo. Bolj preprosto je, kot je videti.

Spominjajo na krofe, vsaj po velikosti, vendar niso sladki. Reče se jim mafini, ampak ne gre za mafine, kot jih poznamo. Povsod po svetu se jim reče angleški mafini, razen v Angliji.

Angleški mafini (english muffins)

Za 15 kruhkov.

  • 500 bele moke
  • 330 ml sojinega mleka
  • 2 žlici agavinega sirupa
  • 4 žlice droži (starterja) ali za grahovo zrno svežega kvasa

Naslednji dan (oziroma čez 8–12 ur)

  • žlička sode bikarbone
  • 10 g soli
  • 100 g moke
  • olje

Priprava

1. Mafine iz fermentiranega testa spečete v ponvi. Dan pred peko v skledi umesite prvi del sestavin. Dobili boste gosto testo, ki se ga ne da mešati z žlico, je pa zelo lepljivo. Kljub temu ne dodajajte moke. Pustite na sobni temperaturi čez noč oziroma nekje od 8 do 12 ur.

2. Fermentirano testo posipajte s sodo bikarbono in soljo in malo moke ter ponovno pregnetite. Sproti dodajajte moko, vendar ne preveč radodarno. Poskusite ugnesti testo z malo moke, kar ostane (od 100 g), porabite za posipanje pri valjanju testa.

3. Razvaljajte ga na debelino palca. Površino in valjar kar izdatno posipajte z moko. Z modelčkom za krofe ali kozarčkom (rob kozarca pomakajte v moko) izrežite kroge in jih polagajte na papir za peko.

4. Mafine pokrijte, morda kar z narobe obrnjenim pekačem, da se ne izsušijo, medtem ko dve uri vzhajajo na toplem.

5. Angleške mafine je najlažje speči na železni ponvi, ki se močno segreje. Uporabite le žličko olja, na razgreto maščobo položite mafine in pokrijte. Ko se zapečejo, jih obrnete. Pečeni so hitro, vse skupaj pet ali šest minut.

6. Ponudite naravnost s ponve, podobno kot palačinke. Originalno se jejo tako, da se jih razpolovi in namaže z marmelado, maslom, namazi. Čeprav so najboljši topli, so kruhki primerni tudi za sendviče.

Priporočamo še: Kako naredimo domače rezance brez jajc
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana