Kako naredimo domače rezance brez jajc

Mehke in svilnate testenine so odlične z maslom, prepraženimi drobtinami ali katerokoli omako.

Verjamem, da se vas stres zlepa ne dotakne in da ste znotraj sebe stabilni, tudi kadar navzven ni videti tako. Pa vendar pridejo dnevi, ko je morda dogajanja preveč, ljudje govorijo prehitro in preglasno, ko se prelije kaplja čez rob in se je treba umakniti na varno. Zame je kuhinja vedno takšen varen prostor, kjer me stvari počakajo na svojem mestu in prijazno sodelujejo z menoj. Preprosti gibi, glasbena podlaga iz časov, ko je bilo lažje živeti, in brezskrbno ustvarjanje nečesa dobrega. Po navadi nečesa, kar je dobro zame in za druge, ki bodo prisedli k mizi kadečih se dobrot na krožnikih.

Neverjetno pomirjajoči so recepti, ki jih ne pripravljam pogosto. Eden takšnih so prav gotovo domači rezanci. V kredenci imam nekje bolj zadaj na spodnjem predalu strojček za testenine. Ima nastavek za drobne jušne rezance in za široke, med valjčki lahko razvajam tudi testo za lazanjo. Retro strojček seveda ni na elektriko, valjčka je treba ročno vrteti in nastavljati želeno razdaljo med njima.

Sproščanje se začne z gnetenjem precej trdega testa. Pomembno je, da vzamete pravo moko, to je takšno iz trde pšenice durum. Najprej bo videti, da iz tega ne bo nič, moka spominja na zdrob, zdi se, da je morda premalo tekočine in da testo ne bo stalo skupaj. Treba je premagati pesimizem in gnesti naprej. Po nekaj minutah bo testo še vedno trdo, ampak gladko in voljno. Tu je prvi trenutek, ko si vzamete počitek in ga namenite tudi testu.

Vlažno testo, ki prihaja iz strojčka, razgrnem na belem prtu in kuhinjo zajame spokojnost. Skuham si kavo in uživam v trenutkih, ko je vse na svojem mestu in točno tako, kot je, je prav. Medtem ko čakam, da v velikem loncu zavre voda, prelistam stare časopise. Če vas bo zamikala takšna izkušnja, poskrbite, da sta računalnik in telefon izklopljena ali vsaj stran od dosega rok. Že en sam napačen gib bi lahko pokvaril trenutke regeneracije z domačimi testeninami.

Domači rezanci tagliatele

Za dva.

  • 400 g moke tipa durum
  • žlička soli
  • 200 ml vode
  • žlica oljčnega olja

Priprava

1. Moko stresite na delovno površino ali v skledo, v jamico nalijte vodo, olje in solite.

2. S prsti začnite povezovati moko in tekočino od sredine navzven. Če ostane veliko suhe moke, ki je ne morete povezati, dodajte žlico ali dve vode, več ne.

3. Na začetku bo občutek pod prsti peščen, z gnetenjem pa bo postajalo testo vedno bolj enotno in svileno. Moka je rumenkaste barve, suha in se ne lepi na prste. Ker je testo trdo, bo treba res močno gnesti. Kdaj je dovolj? Ko je testo pod dlanmi voljno, se ne drobi in ima gladko strukturo.

4. Hlebček pokrijte in pustite počivati pol ure.

5. Testo razdelite na osem delov. Kose testa sploščite med dlanmi in pomokajte.

6. Strojček za testenine nastavite na najširšo možnost in razvaljajte prvi kos. Postopek ponavljajte z istim testom in vsakič premaknite valjčke bolj skupaj, da bo nazadnje testo najtanjše, kar strojček zmore. Tako zvaljajte še preostalih sedem kosov.

7. Dolge razvaljane kose pomokajte in jih spustite skozi nastavek za tagliatele. Nežno jih prestrezite in dvignite, da se ne zlepijo. Če tega nastavka strojček nima, rezance narežite na pomokani krpi z ostrim nožem.

8. Tagliatele previdno razprostrite na pomokanem prtu, obesite čez naslonjalo stola ali, še najbolje, spuščajte naravnost v vrelo vodo. Testenine iz moke durum se presenetljivo hitro sušijo. Če želite, da sveži rezanci malo počakajo, jih lahko polagate na mokro in dobro ožeto krpo ter pri tem pazite, da se ne zlepijo med seboj.

9. V vreli soljeni vodi jih kuhajte nekje tri minute. Pobirajte jih s penavko na cedilo.

10. Tagliatele so mehke in svilnate, odlične z maslom ali prepraženimi drobtinami ali katerokoli omako za testenine. Na fotografiji so prelite z vegansko bolonjsko.

Priporočamo: Veganski bolognese z gorsko lečo
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed