Babka: Čokoladna pletenica, ki vas bo popolnoma navdušila
Velika noč je za nami in model za potico lahko za nekaj časa odložimo, da si spočije. Seveda pa to ne pomeni, da ne bomo pekli. Tokrat bo v pečico romala babka, čokoladni kruh židovskih korenin, ki ga marsikdo, ko ga poizkusi, obožuje še bolj kot potico. Danes bomo pripravili čokoladno različico, lepota te lične pletenice pa je v tem, da smo smo lahko pri nadevih nadvse izvirni in domišljiji pustimo prosto pot.
Iz spodnjega video recepta lahko mirno izpustimo rjavi neobdelan sladkor, če ga nimamo pri roki, prav tako kavo.
Čokoladni kruh lahko nadomesti jutranje rogljiče, sladico po kosilu, kolače ob kavi ali čaju, skratka, vsakič, ko si zaželimo nekaj sladkega, bo babka prava poslastica. Najbolje, da se kar lotimo dela.
Sestavine
Testo
- 250 ml mleka
- 2 in 1/4 čajne žličke suhega kvasa
- 1 jajce
- 2 rumenjaka
- čajna žlička vanilijevega ekstrakta ali zavojček vanilin sladkorja
- 55 gramov sladkorja
- 85 gramov medu
- 500 g moke
- 115 g stopljenega masla
Nadev
- 350 g sesekljane temne čokolade
- 170 g masla
- 100 g sladkorja
- 30 g kakava v prahu
- 1 čajna žlička cimeta
- 2 čajni žlički instant kave
Priprava
1. V toplo mleko zmešamo kvas in pustimo, da reagira. Medtem v posodi zmešamo jajce in rumenjaka, vanilijo, sladkor in med. Premešamo, da nastane enotna zmes.
2. Dodamo kvašeno mleko in premešamo, nato pa postopoma dodajamo moko in na koncu maslo.
3. Testo naj počiva pol ure, nato pa ga razdelimo na dva dela in pustimo, da vzhaja vsaj dve uri.
4. Med tem pripravimo nadev tako, da skupaj zmešamo čokolado, stopljeno maslo, sladkor, cimet, kakav in kavo.
5. Po dveh urah na tanko razvaljamo obe kepici testa ter ju premažemo z nadevom. Zvijemo v štrukelj kot potico, nato pa vsakega prerežemo čez polovico kot v videu. Trakove spletemo in pustimo vzhajati še pol ure.
6. Babko prestavimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko, ter po vrhu premažemo s stepenim rumenjakom.
7. Pečemo v predhodno segreti pečici pri 190 stopinjah Celzija približno 40 minut.
Namig: Babko lahko prepletete tako kot v videu, za lažjo različico pa vam ni treba testa deliti na polovico, preden ga premažete. Razvaljajte celega, premažite z nadevom in zvijte v eno kačo. Nato jo prerežite na polovico po dolžini ter prepletite le dva trakova.
Poizkusite še: Kruh z divjimi šparglji, ki ga morate poskusiti
Fotografija: Getty Images