Kruh z divjimi šparglji, ki ga morate poskusiti

Marsikdo se je v zadnjih tednih naučil peči kruh. Pri nas pečemo z drožmi in veseli sva, da marsikje vzgajajo svoj kvas, ki je prišel iz naše mini pekarne. Lažje je, kot bi si mislili, in opogumljam vas, da tudi vi poskusite, če še niste.

Za praznike bi lahko spekli nekaj posebnega, kruh s šparglji. Recept sva dobili od prijateljeve ​none, ki se je čudila, da po več desetletjih trgovinskega kruha vnuka to spet zanima. Tudi nona je pekla z drožmi, zato je ponavljala, da mora najprej imeti kvas, brez tega da ne bo nič.

Sestavine za en hlebček

  • žlica droži
  • 400 g bele moke
  • 100 g pirine polnozrnate
  • 10 g soli
  • manjši šopek divjih špargljev (ali lobodike, divjega hmelja, čemaža, škrbinke, kopriv …)

Priprava

1. Žlico droži zmešajte s 100 g bele moke in 100 g vode. Nastavek pustite čez noč pri sobni temperaturi.

2. Naslednji dan mu dodajte 300 g bele moke, 100 g pirine polnozrnate, 10 g soli in 250 vode, premešajte in nato čez dan večkrat razvlecite in prepognite testo.

3. Šparglje nalomite, uporabite le vršičke in zgornji del stebelca, pokuhajte 3 minute, odcedite in ohladite. Tekočino porabite drugje, prav tako pokuhajte olesenela stebla. Dodajte kakšni juhi ali uporabite za zalivanje na primer bešamela.

4. Popoldne v testo zamesite šparglje, oblikujte hlebček ali štruco, postavite v vzhajalno košarico na pomokano krpo (najboljša je lanena) in pokrijte z vogalom krpe.

5. Ko malo vzhaja, čez košarico poveznite stekleno skledo ali jo pokrijte s plastično vrečko, da se testo povrhu ne izsuši.

6. Do jutra naj vzhaja v hladilniku. Zjutraj kruh preložite v pekač, z britvico naredite nekaj zarez in pecite v prej ogreti pečici na 220 stopinj približno pol ure.

Priporočamo še: Nesramno dobri orehovi polžki, ki lahko nadomestijo klasično potico
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed