Bezgova kupola: hitro narejena kremasta sladica brez peke

Prava radost za vse ljubitelje teh romantičnih in neverjetno aromatičnih cvetov. Z malo dela in popolnoma brez prižiganja pečice boste ustvarili sladico, ki je lepa za oko, kremasta in zelo osvežilna – kot nalašč za ta letni čas.

Sestavine

Za izdelavo potrebujete skledo premera približno 20 cm. Lahko pa sladico razporedite po manjših skodelicah, a ne pozabite jih obložiti s prozorno folijo.

  • 200 ml mleka
  • 6 velikih bezgovih cvetov
  • 6 lističev želatine
  • 500 g pasirane skute
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 200 ml smetane za stepanje
  • 6 piškotov savoiardov

Okras

  • stepena smetana in bezgovo cvetje

Priprava

1. V mleko natrgamo bezgove cvetove in zavremo. Nato ugasnemo ogenj in pustimo, da se mleko ohladi in čim bolj navzame okusa bezga.

2. Želatino namočimo v hladno vodo za 10 minut.

3. Skuto in sladkor zmešamo z metlico. Sladko smetano stepemo. Skledo obložimo s prozorno folijo, ki naj gleda čez rob, da bomo pozneje lahko sladico še prekrili.

4. Mleko precedimo in spet segrejemo, a le toliko, da se v njem raztopi želatina, ki smo jo vzeli iz vode, oželi in dodali vanj.

5. Mleko nato počasi vlijemo v skuto in ves čas mešamo. Na koncu vmešamo še stepeno smetano. Vse skupaj prelijemo v skledo in po vrhu obložimo s piškoti, ki bodo, ko bomo sladico obrnili na servirni krožnik, nekakšna podlaga. Po želji jih lahko namočimo v bezgov sok, a ni potrebno, saj se navzamejo vlage iz sladice. Pokrijemo z vogali folije in postavimo v hladilnik za nekaj ur, še bolje čez noč.

6. Folijo odgrnemo, na skledo položimo krožnik, nanj obrnemo sladico in odstranimo folijo. Okrasimo s stepeno smetano in bezgovimi cvetovi.

Priporočamo še: Jagodna marmelada, kot jo skuhajo na gorenjski kmetiji: hitro narejena in ravno prav sladka
Deloindom.si: Štiri gospodinjska opravila, pri katerih lahko namesto čistila uporabite brivsko peno

Mateja Delakorda

Kuhanje, to so moji trenutki! Zvok sekljanja, cvrčanje olja, vonjave iz pečice, na mizi pa cvetlice.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana