Odprta Kuhinja

Bi morali kozarce pospravljati obrnjene navzgor ali navzdol?

ni podpisa
Odpri galerijo

V kuhinji kdaj pa kdaj naletimo tudi na takšno dilemo.
Če ne prej, se s tem vprašanjem soočite, ko se z nekom prvič skupaj vselite v stanovanje. Ljudje smo si različni in ravno tako se naše navade razlikujejo tudi, ko pride do kuhinje in gospodinjstva. Ali obojega: sploh, ko pride do kuhinje in gospodinjstva.

Znotraj domače hiše se namreč navadimo nekaterih običajev in praks, ki jih morda že pri sosedih počnejo popolnoma drugače. In kako je s kozarci? Jih potem, ko so oprani in pobrisani, v omaro zložite obrnjene navzgor ali navzdol?

Med brskanjem po spletu smo ugotovili, da se s takšno polemiko sooča kar nekaj ljudi, pa obstaja objektivno podkovano pravilo, kako bi jih morali hraniti?

Kura ali jajce


Vprašanje se zdi podobno tistemu o kuri in jajcu. Če kozarec obrnemo navzdol, se bo ta dotikal omarice, ki je lahko prašna, če pa ga hranimo obrnjenega navzdol, bo prah z zgornje police in tisti, ki prhuta po zraku, pristal naravnost v kozarcu. No, naj vam povemo, da na mikrobiološkem nivoju zgornjemu vprašanju ne bomo prišli do dna. V obeh primerih se bo kozarec namreč dotikal prahu, bakterij ali česar koli drugega, česar ne želimo nesti k ustom. A če ste tako občutljivi, bo najbolje, da kozarce pred vsako uporabo preprosto oplahnete.
Preberite tudi: Osnovna pravila in prepovedi za bleščeče vinske kozarce

Vendarle pa, kot smo prebrali na spletu, obstaja priročno nenapisano pravilo, ki pravi, da se kozarce pospravlja obrnjene navzgor. Zakaj?

Zgornji del kozarca je namreč ponavadi najtanjši, hkrati pa tudi najbolj občutljiv. Če ga boste v omare polagali obrnjenega navzdol, je tako možnost, da ga okrušite, veliko večja. Nihče pa ne mara piti iz okrušenega kozarca, kajne?

Če pa kljub temu vztrajate, da bodo vaši obrnjeni navzdol, naj še predlagamo, da kuhinjsko poličko ali kredenco obložite s filcem ali podobnim mehkim materialom, da zaščitite steklo.
Preberite še: Tri ideje za pripravo brizganca

Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 6.9.2018 ob 09:09

Več iz te teme:

kozarcikozarec

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.