Odprta Kuhinja

Blini ali ajdove mini drožalinke

Drozomanija, blini
Odpri galerijo
A+   A-
Blini bodo krasna popestritev peke palačink. Omislite si jih lahko tako v sladki kot slani različici.»Recept za bline z drožmi sem razvila že pred časom. S pokojnim možem Sašem sva oboževala ajdo, naj je bila v obliki žgancev ali ajdovca z orehi. In enkrat sem seveda morala poskusiti narediti te mini ajdove drožalinke. Jeste jih lahko kot prilogo k solati, obložite z dimljeno ribo in sirnim namazom ali pa jih ponudite v sladki različici – s priljubljeno marmelado (naj vam namignem, da se krasno ujemajo z brusnično) in smetano,« nam je ob receptu iz svoje nove knjige Sladka in slana drožomanija zaupala Anita Šumer.

Sestavine za 17 do 20 mini blinov  • 100 g ajdove moke (66 %)

  • 50 g bele pšenične moke T 500 (34 %)

  • 140 g mleka (93 %)

  • jajce (37 %)

  • 4 g soli (2,6 %)

  • 40 g aktivnih puhastih in mehurčkastih matičnih droži (27 %)

  • olje ali maslo za peko


Priprava


1. Testo: zmešamo vse sestavine, da dobimo gosto testo, še gostejše kot za cesarski praženec. Pokrijemo ga in pustimo na sobni temperaturi, da naraste na dvojno količino, lahko tudi čez noč ali pa 4–5 ur na sobni temperaturi, nato ga prestavimo v hladilnik. Pred peko naj bo lepo puhasto in zelo gosto.

2. Peka: ponvico segrejemo na srednji temperaturi, prilijemo malo olja ali dodamo košček masla. Puhasto testo previdno zajemamo z žlico, da ohranimo v njej čim več mehurčkov. Za eno mini ajdovo drožalinko vzamemo jušno žlico testa. Z drugo žlico ga razporedimo po ponvici. Vsak blin naj bo velik za dva večja grižljaja. Ko se zgornja plast utrdi, blin obrnemo in spečemo še na drugi strani.
Namig: Za vegansko različico mleko nadomestite z rastlinskim napitkom (namesto 140 g mleka uporabite 130 g napitka) in izpustite jajce.

Recept: Anita Šumer, iz nove knjige Sladka in slana drožomanija
Fotografija: Nik Jarh
Datum Objave: 20.4.2020 ob 11:04

Več iz te teme:

ajdova mokaAnita Šumerblinidrožalinkeajdove palačinke

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja