Bogat piščančji paprikaš z belo polento po receptu Jerneja Kamiča

Tudi piščančji paprikaš je lahko nekaj tako posebnega, da vas bodo jedci spraševali po skrivni sestavini.

Tržičan Jernej Kamič je eden od pomembnih in zanesljivih členov uigrane kuharske ekipe v znani Gostilni Krištof. Je od nekdaj vedel, da bo vihtel kuhalnico? »Pravzaprav sem nekaj časa želel postati voznik tovornjaka, a je pozneje pretehtala odločitev, da postanem kuhar. Moja stara mama Marija je bila kuharica in še danes v spominu nosim okuse jedi, ki mi jih je pripravljala, ko sem kot otrok preživljal počitnice pri njej. Verjetno je že takrat začela v meni tleti želja, da nekoč postanem kuhar,« nam pojasni Kamič.

Jernej Kamič iz gostilne Krištof

Ko smo ga prosili, naj pripravi enostavno jed, ki bo kot nalašč za deževne jesenske dni, se je odločil za preprosti in poceni sestavini: piščanca in polento. V polento je resda vmešal tartufato, a tudi če je nimate pri roki, z lahkoto uporabite kaj drugega: »Vanjo lahko dodamo malo mletih oziroma na drobno nasekljanih orehov ali lešnikov, morda žlico ali dve mletega maka.«

Sestavine za 4 osebe

  • 250 g rdeče paprike
  • 250 g rumene paprike
  • 150 g korenja
  • 100 g zelene
  • 150 g rdeče čebule
  • 1 žlica ajvarja
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 450 g piščančjih beder (brez kosti)
  • 1 l vode (ali bistre zelenjavne jušne osnove)
  • 0,1 dl belega vina
  • žlica ali dve olja
  • timijan, majaron, šetraj, kumina, mleta paprika, kari sol, poper

Polenta

  • 0,5 l vode
  • 200 g bele polente
  • 30 g tartufate
  • malo smetane
  • košček masla
  • sol

Priprava

1. Na olju prepražimo nasekljano čebulo, na majhne kocke narezano papriko in preostalo zelenjavo, narezano na podobno majhne kose. Zalijemo z belim vinom, solimo in popramo.

2. Z jušno osnovo ali vodo zalijemo zelenjavo. Ko omaka zavre, dodamo še majaron, timijan, šetraj, kumino, žlico mezge in ajvarja.

3. Nato jo fino pretlačimo s paličnim mešalnikom. Piščančja bedra zrežemo na manjše dele in jih v drugi ponvi opečemo na malo olja.

4. Solimo, dodamo še rdečo mleto papriko in kari. Nato zalijemo z omako. Pustimo nežno vreti pol ure, da se okusi lepo povežejo.

5. Belo polento skuhamo tako, da v srednje velik lonec pristavimo vodo. Ko zavre, dodamo belo polento, maslo in sol. Na majhnem ognju kuhamo do primerne gostote. Ko je polenta kuhana, vanjo vmešamo tartufato in po okusu sladko smetano in maslo.

Priporočamo še: Tedenski jedilnik: Preprosta in poceni kosila za vsak dan
Na portalu Deloindom.si preberite: Kolikokrat lahko oblečemo isto oblačilo
Špela Ankele
Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed