Odprta Kuhinja

Botra: prva jesenska torta

Odpri galerijo
A+   A-
Torta, ki diši po jeseni, vas bo očarala s kombinacijo sliv, janeža, viskija in čokolade.


Sestavine za tortico s stranico 12 cm


Biskvit
- 4 jajca, 1 dl zmesi kakava z malo vrele vode, 90 g masla
- 300 g moke, vrečka pecilnega praška, malo soli

Viskijev ganache
- 150 g sladke smetane, 100 ml viskija, 300 g mlečne čokolade, 100 g sladke smetane
- slive z janeževo zvezdo
- 100 g slivovih polovic, 20 g sladkorja, 5 janeževih zvezd, 10 g škroba

Sirup
- 100 g sladkorja, 5 janeževih zvezd, poljubna količina vode
- glazura
- kakavovo maslo v spreju (za glazuro)

Priprava


1. Za biskvit ločimo jajca. Stepemo rumenjake in sladkor. Dodamo kakavovo zmes in nato stopljeno maslo. Primešamo presejano moko in pecilni prašek. Na rahlo primešamo še stepene beljake.

2. Spečemo na 170 stopinjah.

3. Za viskijev ganache sladko smetano zavremo z viskijem in prelijemo čez čokolado. Dobro premešamo. Pustimo, da se ohladi do 35 stopinj.

4. Tretjino ganacha pustimo za nadev tortice, dve tretjini pa ga zmešamo s stepeno smetano, da dobimo mousse.

5. Slive zrežemo na manjše koščke in skuhamo s sladkorjem, janeževimi zvezdami in škrobom v gosto omako. Ko se ohladi, odstranimo janeževe zvezdice.

6. Vse sestavine za sirup skuhamo in ohladimo. Preden uporabimo, odstranimo začimbe.

7. Sestavljanje torte: biskvit prerežemo, namočimo s sirupom in spodnji del premažemo z viskijevim ganachem.

8. Na ganache nanesemo plast slivovega nadeva in prekrijemo z drugo polovico biskvita. Tudi to namočimo s sirupom.

9. Na to plast nanesemo viskijev mousse in tortico zamrznemo čez noč.

10. Zmrznjeno glaziramo s kakavovim maslom v spreju in pustimo v hladilniku 2 uri, preden postrežemo.

Recept: Željka Bohar, Torterija
Besedilo in stiliranje: Žana Kapetanović
Fotografije Mateja Jordovič Potočnik

Preberite še: Pri ljubiteljici čokolade, začimb in polnih okusov
Datum Objave: 29.8.2017 ob 09:08

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: