Božanska bučna omaka za testenine, ki je hitro pripravljena
Odpri galerijo
A+ A-
Imate doma bučo, pa niste prepričani, kaj bi z njo pravzaprav počeli? Bučna juha ni edini recept, ki vas bo navdušil!
Naj uganemo. V navalu jesenske evforije ste na trgu kupili bučo, ki vas že teden dni postrani gleda s kuhinjskega pulta, vi pa niste čisto prepričani, kako bi jo pripravili. Da skoraj ni preprostejšega recepta od bučne juhe, ste slišali že ničkolikokrat, a želite si pojesti nekaj bolj konkretnega, bolj nasitnega. Brez skrbi, popolnoma vas razumemo. Berite dalje.
Naš današnji bučni as v rokavu je namreč oranžna omaka za testenine, ki je – uganili ste – precej enostavno pripravljena. Vmešate jo lahko v testenine poljubnih oblik, dobro pa se ujame celo z rižem. Je božanskega okusa in zdrave narave, za dodaten vir beljakovin pa jo lahko popestrite z dodatki, kot je na primer popečeno piščančje meso.
Še preden se lotimo recepta, pa naj vas spomnimo, da preletite naše napotke o rezanju buč. Klestenje oranžnih velikank je namreč lahko prava zagonetka, zato velja biti pri vihtenju noža nad njimi precej previden.
View this post on Instagram
Bučna omaka in testenine
- 1 buča maslenka (približno 600 do 700 g)
- 1 bela prepolovljena čebula
- 5 olupljenih strokov česna
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 žlička soli
- 1/2 žličke mletega črnega popra
- 1 žlička posušenega timijana
- 1 žlička posušenega žajblja
- 150 ml zelenjavne jušne osnove
- 100 ml sladke smetane
- 80 g naribanega sira grojer ali parmezana
- 100 g listov mlade špinače
- 300 g testenin po izbiri
- Po želji: svež peteršilj, nariban sir, pinjole
Priprava
1. Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija. Bučo, čebulo in česen položimo na pekač. Zelenjavo pokapljamo z oljčnim oljem in potresemo s soljo, poprom, žajbljem in timijanom. Pečemo 35 do 40 minut ali dokler se vse na pladnju ne zmehča.
2. Ko so maslena buča, čebula in česen pečeni, jih pretresemo v multipraktik in zmiksamo v gladko oranžno zmes.
3. Na srednjem ognju segrejemo ponev in vanjo vlijemo zmiksano maslenko. Dodamo zelenjavno osnovo in smetano ter premešamo. Vse skupaj kuhljamo 8 do 10 minut, dokler se tekstura ne zgosti.
5. Testenine skuhamo po navodilih in prihranimo nekaj žlic vode, v kateri so se kuhale.
6. V omako dodamo riban sir in mlado špinačo. Mešamo, dokler špinača ne oveni in se sir stopi. Po potrebi dodamo še vodo od testenin.
7. V omako vmešamo kuhane testenine. Okrasimo s svežim peteršiljem, dodatnim sirom in pinjolami ter takoj postrežemo.
Preberite še: Katera jabolka so najboljša za štrudelj
Fotografija: bhofack2/Getty Images
Deloindom.si: Tako iz oblačil odstranite madeže, ki so jih pustile buče
Datum Objave: 6.11.2023 ob 07:11