Najbolj preprosta metoda, kako olupimo bučo

Fotografija: ronstik/Getty Images

Sezona buč je tu. Da preprečimo morebitne kuhinjske nesreče, preverimo, kako se z njimi rokovati.

Že cel september sestavljamo seznam jesenskih receptov, ki jih želimo preizkusiti v pisanih dneh, ki so pred nami. Med sestavinami zanje se seveda skriva kar nekaj oranžnih glav. Buč, kakopak.

Buče so same po sebi izjemno raznovrstna in hvaležna sestavina. Z le nekaj dodatki lahko iz njih pričaramo preproste jedi, kot je na primer odlična bučna juha. Lahko pa se lotimo tudi kompleksnejših kuharskih izzivov ter jih umešamo celo v sladice. Buče imajo zelo nevtralen okus, ki se lepo ujema s slanimi in sladkimi jedmi. A še preden se lotimo kuhanja in peke, se srečamo z zagonetko, kako oranžno kroglo sploh razpoloviti in olupiti.

Oster nož in trdna podlaga

Rezanje buč je lahko precej nerodno, saj so včasih precej trde. Zato je zelo pomembno, da se nadnje spravimo z ostrim nožem. Ali je rezilo dovolj nabrušeno, preverimo tako, da zarežemo v paradižnik ali kar list papirja. Če rez teče gladko, smo pripravljeni, da zarežemo tudi v bučo. Sicer nož najprej nabrusimo, saj s topim tvegamo, da nam spodleti. Preverimo tudi, da deska, na kateri se lotimo rezanja, ni drseča.

Bučo najprej olupimo, v ta namen pa lahko uporabimo kar lupilec za krompir. Če imamo opravka z maslenko, nato odrežemo oba njena konca. Pri sorti hokaido, ki je sicer za kuho in uživanje ni treba lupiti,  storimo podobno. Nato z nožem (ki smo ga nabrusili) buče prerežemo na polovico. Nato jih izdolbimo in očistimo.

Sedaj bomo meso brez težav narezali na želeno velike koščke in pripravili svojo najljubšo bučno jed. Preprosto, kajne?

Preberite še: Najlepši bučni njoki, ki očarajo, še preden jih pokusite

Fotografija: ronstik/Getty Images

Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana