Odprta Kuhinja

Božanska juha iz rdečega zelja

Odpri galerijo
A+   A-
Vijolična je barva sanj in domišljije, močna in skrivnostna pa bo pregnala tudi sivino slabega vremena.


Sestavine


- glava rdečega zelja
- rdeča čebula
- jabolko sladkega okusa
- 2 žlici oljčnega olja
- žlica balzamičnega kisa
- sol in poper
- timijan (če je možno, svež)
- 500 ml jušne osnove
- strok česna
- za pest indijskih oreščkov ali rastlinska sladka smetana za kuhanje

Priprava


1. Jušno osnovo zelo hitro pripravimo iz mešanice začimb za zelenjavno juho ali jušne kocke, vroče vode in soli po okusu. Seveda je še boljše, če jo skuhamo iz sveže jušne zelenjave: pol ure kuhamo narezan korenček in gomolj zelene, peteršiljevo korenino, zrno popra, sol, lovorjev list, zelene liste luštreka in peteršilja. Ko je kuhano, precedimo in za ta recept uporabimo le juho.

2. Če bomo sami pripravljali smetano, namočimo indijske oreščke. Čez deset minut jih zmiksamo v majhnem mikserju s čim manj vode. Dodamo zrno soli.

3. Zelje prerežemo, odstranimo kocen in narežemo na trakove. Čebulo narežemo na rezine. Jabolko olupimo in grobo naribamo.

4. V višji kozici segrejemo olje in popražimo čebulo, nato zelje in nazadnje jabolko. Med praženjem solimo, popramo in dodamo osmukane lističe timijana. Pazimo, da se kaj ne prismodi. Ko zelje oveni, zalijemo z jušno osnovo. Za lepo barvo in globok okus dodamo balzamičen kis. Kuhamo približno 15 minut. Zelje mora biti mehko.

5. Juho kremno zmiksamo z zrnom česna, vrnemo v kozico in preverimo okus in gostoto. Morda bi namleli še malo popra, dosolili ali okisali. Juha naj bo tako gosta, da bo smetana na njej pustila sledi, ne pa pregosta. Smetano dodamo šele, ko je juha na krožnikih. Zlijemo jo na sredo krožnika in z ročajem žlice zarišemo spiralo.
Priporočamo še: Kulinarične novosti, ki postajajo hit v trgovinah
Datum Objave: 11.11.2019 ob 07:11

Več iz te teme:

brezmesne jedijuhe in enolončnicejuhardeče zelje

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja