Božanska juha iz rdečega zelja

Vijolična je barva sanj in domišljije, močna in skrivnostna pa bo pregnala tudi sivino slabega vremena.

Sestavine

– glava rdečega zelja
– rdeča čebula
– jabolko sladkega okusa
– 2 žlici oljčnega olja
– žlica balzamičnega kisa
– sol in poper
– timijan (če je možno, svež)
– 500 ml jušne osnove
– strok česna
– za pest indijskih oreščkov ali rastlinska sladka smetana za kuhanje

Priprava

1. Jušno osnovo zelo hitro pripravimo iz mešanice začimb za zelenjavno juho ali jušne kocke, vroče vode in soli po okusu. Seveda je še boljše, če jo skuhamo iz sveže jušne zelenjave: pol ure kuhamo narezan korenček in gomolj zelene, peteršiljevo korenino, zrno popra, sol, lovorjev list, zelene liste luštreka in peteršilja. Ko je kuhano, precedimo in za ta recept uporabimo le juho.

2. Če bomo sami pripravljali smetano, namočimo indijske oreščke. Čez deset minut jih zmiksamo v majhnem mikserju s čim manj vode. Dodamo zrno soli.

3. Zelje prerežemo, odstranimo kocen in narežemo na trakove. Čebulo narežemo na rezine. Jabolko olupimo in grobo naribamo.

4. V višji kozici segrejemo olje in popražimo čebulo, nato zelje in nazadnje jabolko. Med praženjem solimo, popramo in dodamo osmukane lističe timijana. Pazimo, da se kaj ne prismodi. Ko zelje oveni, zalijemo z jušno osnovo. Za lepo barvo in globok okus dodamo balzamičen kis. Kuhamo približno 15 minut. Zelje mora biti mehko.

5. Juho kremno zmiksamo z zrnom česna, vrnemo v kozico in preverimo okus in gostoto. Morda bi namleli še malo popra, dosolili ali okisali. Juha naj bo tako gosta, da bo smetana na njej pustila sledi, ne pa pregosta. Smetano dodamo šele, ko je juha na krožnikih. Zlijemo jo na sredo krožnika in z ročajem žlice zarišemo spiralo.

Priporočamo še: Kulinarične novosti, ki postajajo hit v trgovinah
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana