Božanske bučke v gosti smetanovi omaki s karijem

Mladi plodovi bučk, tako napeti, da se pod rezilom sliši, kako so sočni, so spremenili jedilnik v poletnega.

Mlade bučke so s svojo svežino in lahkotnostjo spremenile jedilnik v poletnega. Ko jih bo v travi veliko in bodo postale stare, ne bodo nič posebnega. Pravzaprav se vsako poletje zgodi, da se jih naveličamo in jih čez ograjo ponujamo sosedom. Zato jih je treba jesti, dokler so še zanimive. Moj najljubši recept ta hip so bučke v gosti smetanovi omaki s karijem. Smetano naredim sama iz indijskih oreščkov, odlična je, popolnoma nezahtevna za pripravo, morate poskusiti.

Kari

Vse, kar potrebujete, je zmogljiv blender. S karijem pa je tako: zmotno je prepričanje, da je pikantna jed. Je mešanica začimb in je lahko blago pekoča, noro pekoča, nič pekoča ali celo sladkega okusa. Osnovna sestavina je kurkuma, ki mešanico značilno obarva, zato so vsi kariji bolj ali manj rumeni. Druge obvezne sestavine so koriander, kumina in ingver v prahu. Od tu naprej grejo mešanice po svoje, od kuharja do lonca. Kari kuhajo povsod po svetu, največ pa gotovo v Indiji, kjer sem imela priložnost spoznati res originalne kari recepte. V njihovem jeziku kari pomeni omaka. Se razume, da bogato začinjena. Na severu Indije so kariji s cimetom in klinčki zelo intenzivnega okusa, ampak čisto nič pekoči. Bolj proti jugu je več čilija, v zeleni Kerali pa bo v omaki toliko gostega kokosovega mleka, da preneseš vse začimbe karija brez težav.

Zunaj Indije lahko tudi sama beseda kari (curry) vnese nekaj zmede, saj je to mešanica začimb in tudi jed, začinjena s karijem. Le na krožniku ni z njim nobenih težav, praviloma ga imajo vsi radi. Tudi mlade bučke se z njim lepo ujamejo.

Bučke v gosti smetanovi omaki

Za 2 osebi.

  • 2 srednje veliki bučki
  • olje
  • začimba curry po okusu
  • sol po okusu
  • 4 stroki česna
  • pest indijskih oreščkov
  • svež koper (ni nujno)

Priprava

1. Indijske oreščke namočite v vodi za najmanj deset minut, raje pol ure.

2. Bučki narežete na kocke.

3. V globoki ponvi razgrejte olje in v njem razmešajte začimbo curry.

4. Takoj dodajte narezane bučke in jih med mešanjem solite. Zmanjšajte temperaturo in pražite tako dolgo, da se zapečejo in nekoliko zmehčajo. Vsekakor naj ostanejo čvrste.

5. Odcedite indijske oreščke in jih zblendajte skupaj s česnom.

6. Poskusite bučke – če niso dovolj pikantne, dodajte v blender še malo karija. Prilijte toliko vode, da dobite gosto tekočo omako (kot smetana za kuhanje). Zlijte k vročim bučkam, premešajte in ne kuhajte več.

7. Kari iz bučk je odličen kot preliv čez testenine, priloga k pečenemu krompirju, polenti, kuskusu. Ko je že na krožnikih, po želji dodajte nasekljan koper.

Priporočamo še: Triki za najboljši krompir iz pečice
Beba in Hana Splichal

KUHINJA JE SRCE HIŠE IN V SRCU SE ZGODIJO NAJPOMEMBNEJŠE STVARI. NAJINA VEGANSKA, EKOLOŠKA IN ZERO WASTE KUHINJA JE MAJHNA, A IMA VELIKO MIZO IN VRATA NA VRT. HANA KUHA, FOTOGRAFIRA IN SE POGOVARJA Z DIVJIM KVASOM, BEBA VSE ZAPISUJE, TUDI TRAPASTE PODROBNOSTI. DIŠI PO INDIJSKIH ZAČIMBAH, TOPLEM KRUHU IN NOVIH RECEPTIH.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana