Odprta Kuhinja

Božični štrudelj: vedno priljubljena klasika, a pripravljena malce drugače

Božični štrudelj
Odpri galerijo
A+   A-
»Štrudelj to zimo pečem res pogosto, skoraj vsak teden,« pravi naša novinarka Špela Ankele, ki je sestavila čudovit recept za božično različico priljubljene sladice.

Kot dodaja, pa jo je pri domačem štrudlju ves čas nekaj motilo: »Ker sem jabolka naribala, je bil zavitek vedno nekam zbit in nizek – tudi če sem dodala več sadja.« Zato je, po navdihu s kulinarične delavnice kuharske šole Edelweiss iz Salzburga, ki jo je obiskala med pohajkovanjem po adventnem sejmu v tem mestu, recept nekoliko preuredila.

In kakšen trik je naša novinarka prinesla s seboj? »Malce drugače so pripravili nadev, saj so jabolka najprej olupili, nato pa jih niso naribali, temveč razrezali na krhlje in zatem še na manjše kose,« je pojasnila o jabolčnem nadevu, v katerega je tokrat za piko na i dodala še božične začimbe in preprosto vaniljevo omako.

Še en gorenjski nasvet: obrezane robove testa združimo v nov hlebček, ki naj do naslednjega dne počaka v pokriti posodi na sobni temperaturi. Tako naslednji dan naredimo še en, malo manjši zavitek.

Božični štrudelj

Za 12 kosov.

Testo

  • 300 g moke
  • približno 1,5 dl mlačne vode
  • 2 žlici kisa
  • ščep soli

Nadev

  • 1,5 kg jabolk
  • 5 žlic drobtin
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 1 - 2 žlički mletega cimeta
  • 1 žlička božičnih začimb (mleti ingver, mleti kardamom, mleti klinčki)

Premaz

  • 75 g masla
  • Vaniljeva krema
  • 2 dl mleka
  • 1 jajce
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorja
  • 2 žlici sladkorja

Pripravimo še

  • sladkor v prahu (za posip)
  • malo olja (za premaz hlebčka testa)
  • malo moke (ko raztegnemo testo)
  • kos papirja za peko, prt

Priprava

  1. Vse sestavine za testo odmerimo v skledo in zmešamo. Če je treba, dodamo še nekaj žlic vode. Gnetemo 10 ali 15 minut, da testo postane res gladko (kot plastelin). Ko je testo dovolj voljno, ga oblikujemo v hlebček in premažemo z oljem. Hlebček prestavimo v posodo, ki jo pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi počivati vsaj 1 uro, lahko tudi čez noč.
  2. Nato jabolka operemo in razrežemo na četrtine. Odstranimo peščišče, zatem krhlje po dolgem prerežemo na tri dele, nato pa nekajkrat prerežemo še počez, da dobimo manjše kose. Tako narezana jabolka premešamo z drobtinami, vaniljevim sladkorjem, mletim cimetom in ostalimi božičnimi začimbami.
  3. Na mizo pogrnemo prt, ki ga narahlo pomokamo. Testo preložimo na prt in ga razvlečemo zelo na tanko. Robove, ki so debelejši, obrežemo. Enakomerno pokapamo z raztopljenim maslom (porabimo približno polovico masla). Če imamo podolgovat pekač, v katerega bosta šla dva zavitka, razvlečeno testo prerežemo na pol.
  4. Na vsak kos testa razporedimo nadev, in to tako, da je kupček nadeva širok in dolg toliko, kolikor bo širok in dolg naš štrudelj. K nadevu najprej zapognemo levi in desni del testa, čez nato zapognemo še krajši del, nato pa testo s pomočjo prta zavijemo v štrudelj.
  5. Zavitek preložimo v pekač, pokrit s papirjem za peko. Premažemo z maslom (tudi zdaj uporabimo približno polovico raztopljenega masla).
  6. Pečemo približno 50 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija. Ko je spečeno, premažemo s preostankom raztopljenega masla.
  7. Ohladimo do mlačnega, posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.
  8. Postrežemo lahko z vaniljevo omako, ki jo pripravimo tako, da v posodici zmešamo jajce, vaniljev sladkor in 2 žlici sladkorja. Mleko segrejemo skoraj do vretja, nato odstavimo in vanj v rahlem curku vmešamo jajčno mešanico, pri čemer za mešanje uporabimo metlico. Če je treba, omako še malo pogrejemo. Ko pripravljamo jajčno omako, mleko ne sme zavreti!

Priporočamo še: Če imate doma zavitek listnatega testa, morate narediti to enostavno sladico

Naslovna fotografija: Sonja Ravbar

Datum Objave: 15.12.2023 ob 11:12

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja