Odprta Kuhinja

Mestni hladilniki, ki zmanjšujejo količine zavržene hrane in pomagajo revnim (video)

Odpri galerijo
A+   A-
Preprosta ideja, koristna za ljudi in planet.

 

 


Ste kdaj pomislili, koliko hrane zavržete v enem letu? V povprečnem slovenskem gospodinjstvu gre poleg ogromnih količin iz tega razloga v nič približno 250 evrov, kar v enem letu na prebivalca pomeni približno 24 kilogramov hrane, ki konča v smeteh. V Veliki Britaniji pa je številka še višja – po zadnjih podatkih naj bi vrednost zavrženih živil na Otoku znašala več kot 17 milijard funtov na leto!

Skrb vzbujajoča statistika je spodbudila nekaj ukrepov. Moderne restavracije se vse bolj množično odločajo za kuhanje brez odpadkov (zero waste), ki narekuje porabo vseh sestavin (celo ribjih kosti!), v Britaniji pa se je skupnost domislila še ene odlične rešitve, ki spodbuja ekonomično ravnanje s hrano, hkrati pa pomaga tistim, ki si jo težko privoščijo.

V Brixtonu so postavili velik hladilnik, v katerega lahko prebivalci mesta, namesto da bi jih zavrgli, shranijo živila, ki jih ne bodo porabili. Z vsebino si lahko nato postreže kdor koli, ki jo potrebuje, hrana pa tako ne gre v nič. Seveda tudi tu veljajo določena pravila. V People's fridge, kot ga imenujejo, ne spadajo surovo meso in ribe ter odprti tetrapaki mleka in jogurta, že pripravljeno hrano pa lahko tam pustijo le restavracije. Kako učinkovita je ideja v resnici, si lahko ogledate v spodnjem videu.

https://www.youtube.com/watch?v=JCGDWGoXi38

V našem uredništvu smo nad idejo navdušeni, Britanci pa so jo sprejeli tako dobro, da se koncept širi tudi v druga mesta. In da boste lahko porabili odvečna živila tudi pri vas doma, se jeseni na naš portal vrača rubrika Ponedeljki brez zavržene hrane, kjer bomo kuhali z Luko Jezerškom in Ano Šušteršič iz Hiše kulinarike Jezeršek.

Naslovna fotografija: Thinkstock

 

 

 

Preberite še: Če ni časa in denarja, priporočam zero waste.

 

Datum Objave: 3.10.2023 ob 14:10

Več iz te teme:

hladilnikmestni hladilnikzero wastebrez zavržene hraneekonomičnodobrodelnost

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.