S to sestavino, ki je pogosto skuhamo preveč, lahko spečete odličen kruh
Predvidevamo, da ne. Ne srečamo ga ravno pogosto, prav tako redko slišimo zanj. A kljub temu gre za recept, ki si ga velja zapomniti. Sploh za primere, kadar nakuhate preveč riža, da bi ga takoj pojedli. Čeprav smo že ugotovili, da imajo kuhana zrna, ki stojijo dlje časa, preden jih zaužijemo, nižjo kalorično vrednost in da ta informacija še posebno služi diabetikom, včasih nismo pri volji, da bi si iz preostanka riža pripravili še en rižev obrok. Danes torej pozabimo na rižote in riževe narastke in pripravimo rižev kruh.
Riž namreč vsebuje lepo zalogo škroba in ta nam bo pri peki kruha nadvse koristil. Kot si lahko ogledate v videu ter spodaj zapisanem receptu, pšenična moka sicer ni izključena, kljub temu pa bo pekovski izdelek nekoliko drugačen. Nežen, mehak in nadvse rahel. Toplo priporočamo, da ga preizkusite!
Sestavine
- 3/4 skodelice riža
- 3 žlice vode
- 100 ml mleka
- žlička sladkorja
- žlička kvasa
- 3 skodelice moke
- pol žličke soli
- 2 žlici rastlinskega olja
Priprava
1. Riž zalijemo z vodo in skuhamo. Pustimo počivati 15 minut, da se ohladi. (Če nam je riž ostal od kosila, porabimo kar tega.)
2. V kozarec zmešamo mleko, žličko sladkorja in žličko kvasa. Premešamo, nato pa vse skupaj vlijemo v skledo z rižem. Dodamo pol žličke soli in premešamo.
3. V skledo postopoma dodamo moko in zopet premešamo, dokler zmes ne postane gladka. Dodamo še rastlinsko olje in pregnetemo. Pokrijemo s folijo in pustimo vzhajati eno uro.
4. Nato malce naoljimo roke in vzhajano testo zgnetemo v lep hlebček. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj postavimo testo. Pustimo vzhajati še 15 minut, nato pa vse skupaj za uro postavimo v pečico, ki smo jo segreli na 180 stopinj Celzija.
Preberite še: To bi bilo dobro narediti z rižem, preden ga zaužijemo
Fotografija: Oxana Medvedeva/Getty Images