Odprta Kuhinja

Tako rešite pokvarjeno mleko

Odpri galerijo
A+   A-
Celo skisano mleko se da rešiti!

 


Če kupujete sveže mleko, verjetno veste, da vas v hladilniku ne bo počakalo celo večnost. Kaj hitro mu bo namreč pretekel rok trajanja in čeprav se ne bo skisalo v sekundi, ko odbije ura polnoč datumskega roka, kaj dosti dlje ne bo zdržalo. Vonj pokvarjenega mleka seveda ni privlačen, a kljub temu še ni nujno, da sta tetrapak ali steklenička za v smeti.

Na videz »pokvarjeno« mleko lahko namreč rešimo na več načinov. Pretvorimo ga lahko v druge jedi, kajti škoda bi bilo, da bi romalo v lijak.

 

 

Fermentirano mleko


Sveže mleko se prične gostiti, ko mu preteče rok. To nastane zaradi mlečnih bakterij v njem, ki se hranijo s sladkorjem, ki je prav tako naravno prisoten. Ko se bakterije hranijo, izločajo mlečno kislino in ta povzroča tudi neprijeten kiselkast vonj. A v resnici se ta postopek odvija tudi v mlekarnah, kjer pripravljajo pinjenec. Tudi ta vsebuje malce več mlečnih bakterij, ki proizvajajo kislino in pravzaprav tu ne gre za kvarjenje temveč fermentacijo mleka.

 

 

Sladkajte ga


Seveda tu v mislih nimamo popolnoma sesirjenega mleka, temveč tistega, ki je še skoraj dobro, a se nam zdi, da ni več najboljše. V tem primeru ga lahko porabite v sladkih jedeh. Že zelo sladki kosmiči bodo nevtralizirali rahlo kiselkast okus, če pa mleko vmešate v kašo ali mlečni riž s sladkorjem, kiselkastega okusa ne bo mogoče zaznati. In seveda – palačinke! Tudi zanje lahko uporabite malce kislo mleko.

 

 

Specite ga


Če mleko ni več v stanju, da bi z njim prelili kosmiče, nič hudega. Takšno se namreč odlično odreže pri peki. Fermentacija pomaga, da testo bolj vzhaja, zato je skisano mleko odlična sestavina za pripravo slanih pogač, mlečnega kruha in drugih slanih pekarskih dobrot. In če so se vam na vrtu razrasla zelišča, bo kislo mleko odlično vpilo njihovo aromo. Preden mleko vmešate v testo, vanj namočite vejice rožmarina ali drugih zelišč ter pustite, da se v njem namakajo približno 15 minut.

 

 

Na ponev z njim


No, če iz kislega mleka ne želite narediti pogače, lahko poizkusite tudi z drugimi jedmi. Če ste ravno pri volji za inventuro hladilnika, lahko iz ostankov naredite mesne kroglice. Odličen primer, kako lahko iz nekaj rezin suhega kruha, kislega mleka in mesa iz zamrzovalnika zamesimo v odlično maso. Mlečna kislina bo namreč meso zmehčala in presenečeni boste, kako okusne so takšne kroglice. Takšna jed pa je tudi odličen opomin, da so mnoge jedi, ki jih imamo najraje, nastale iz tistega, kar je bilo v trenutku lakote pri roki.

 

 

Naredite sir


Iz mleka lahko doma sami pripravimo skoraj vse mlečne izdelke, ki jih je mogoče najti na trgovskih policah. Sveži sir lahko doma pripravimo tako, da mu dodamo malce limone. In ker je naše mleko že precej skisano, bomo izkoristili priložnost, da se preizkusimo v domačem sirarstvu. Skisano mleko zlijemo v posodo, ki je primerna za v mikrovalovno pečico. Dodamo sok ene limone in četrtino čajne žličke soli. Nato vse skupaj postavimo v mikrovalovno pečico za približno 4 minute, dokler mleko ne prične brbotati. Vsebino posode nato z žlico za sladoled postrgamo v kroglice, jih zložimo na papirnate brisačke. Počakamo pet minut in sveži sir je pripravljen na uživanje. Še bolje pa bo, če ga vmešamo v omake ali z njim obložimo pico.

Tako pravi teorija, v praksi pa še nismo preverili. Če boste to naredili pred nami, javite, kako se obnese. In še opomba: ko mleko že zelo smrdi, celo spremeni barvo, ga morate zavreči.

 

 

Preberite še: Tri novosti za vse ljubitelje kave, ki jih je marsikdo težko pričakoval


Fotografija: Getty Images

 

Datum Objave: 3.10.2023 ob 14:10

Več iz te teme:

mlekokislo mlekoSkisano mleko

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.