Zelenjavna mavrična lazanja
Odpri galerijo
A+ A-
Zavzemanje za trajnostno ravnanje z živili je ključnega pomena, saj lahko vsak od nas s svojimi dejanji prispeva k zmanjšanju količine odpadne hrane. Zato smo v okviru projekta Hrana na dobri poti pripravili nekaj preprostih in okusnih receptov, kjer uporabimo sestavine, ki jih imamo doma, ter tako pomagajo preprečevati nepotrebno zapravljanje hrane.
Sestavine (za 8 porcij):
Za lazanjo:
- ½ zavitka testenin za lazanjo, Cucina Nobile
- 240 g koščkov paradižnikov v paradižnikovi omaki, Cucina Nobile
- 2 žlici olivnega olja
- 1 čajna žlička origana
- 1 čajna žlička bazilike
- ¼ čajne žličke sode bikarbone
- ½ čajne žličke soli
- ¼ čajne žličke popra
- 2 žlici olivnega olja
- 200 g sira edamec, Milfina
Za špinačno plast:
- 500 g mlade špinače
- ½ žlice olivnega olja
- 300 g rikote
- 100 ml mleka ali rastlinskega napitka
- 1 čajna žlička česna v prahu
- ¼ čajne žličke soli
- ¼ čajne žličke popra
Za bučno plast:
- 800 g hokaido buče, 1 manjša buča
- 2 žlici arašidovega masla
- 180 ml mleka ali rastlinskega napitka
- ½ čebule
- ⅛ čajne žličke muškatnega oreščka
- 1 čajna žlička česna v prahu
- ¼ čajne žličke soli
- ¼ čajne žličke popra
Za plast iz sladkega krompirja:
- 2 vijolična sladka krompirja
- 100 g vložene rdeče pese
- 50 ml mleka ali rastlinskega napitka
- 200 g rikote
- ½ čebule
- ¼ žličke soli
- ¼ žličke popra
Priprava:
- Pečico predhodno segrejemo na 180 °C. Pripravimo pekač in ga obložimo s papirjem za peko.
- Sladki krompir olupimo in narežemo na kocke premera 1 cm x 1 cm. Hokaido bučo operemo in razpolovimo, sredico izkoščičimo ter jo narežemo najprej na trakce, nato pa še na kose. Čebulo olupimo narežemo na četrtine.
- Narezano bučo, sladki krompir in čebulo ločeno nadevamo na pekač. Vse skupaj posolimo in prelijemo z dvema žlicama olivnega olja ter postavimo v ogreto pečico za 30 minut.
- Priprava paradižnikovega nadeva: Sesekljane paradižnike stresemo v prvo skodelico za nadev in vanjo vmešamo olivno olje, origano, baziliko, sodo bikarbono, sol in poper. Dobro premešamo in postavimo na stran.
- Priprava špinačnega nadeva: V lonec dodamo ½ žlice olivnega olja in mlado špinačo. Segrevamo nekaj minut, da špinača oveni. Špinačo pustimo, da se nekoliko ohladi.
- V drugo posodo za nadev dodamo rikoto, izbrano mleko, sol, poper in česen v prahu. Vse skupaj dobro zmešamo, nato pa vmešamo še ohlajeno špinačo. Nadev poskusimo in ga po potrebi dodatno solimo ali popramo. Ponovno premešamo in postavimo na stran.
- Priprava bučnega nadeva: Ko je zelenjava iz pečice pečena se lahko lotimo bučnega nadeva. Pečeno bučo stresemo v kuhinjski mešalnik ali blender ter vanj dodamo še polovico pečene čebule, arašidovo maslo, izbrano mleko, muškatni orešček, česen v prahu, sol in poper.
- Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo gladko in še vedno kompaktno maso.
- Nadev poskusimo in ga po potrebi dodatno solimo ali popramo. Ponovno premešamo in postavimo na stran v tretjo posodo za nadev lazanje.
- Priprava nadeva iz sladkega krompirja: V kuhinjski mešalnik dodamo pečen vijoličen sladki krompir, rdečo peso, izbrano mleko, rikoto, polovico pečene čebule, sol in poper.
- Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo gladko maso.
- Nadev poskusimo in ga po potrebi dodatno solimo ali popramo. Ponovno premešamo in postavimo na stran v četrto posodo za nadev lazanje.
- Zlaganje in serviranje lazanje: V loncu zavremo vodo in vanjo dodamo lazanja lističe. Namakamo jih nekaj minut, da se nekoliko zmehčajo. Prihranimo 100 ml vode, v kateri so se namakale testenine. Sir naribamo in ga postavimo na stran.
- Pripravimo pekač premera 26 cm x 40 cm. Na dno dodamo polovico pripravljene paradižnikove omake, na katero zložimo prvo plast testenin za lazanjo. Za eno plast potrebujete točno 3 pravokotnike testenin.
- Po celotno površini testenin nato enakomerno razmažemo celotno bučno maso in nanjo položimo drugo plast testenin.
- Po celotno površini testenin nato enakomerno razmažemo celotno špinačno maso in nanjo položimo tretjo plast testenin.
- Po celotno površini testenin nato enakomerno razmažemo celotno maso iz sladkega krompirja in pese ter nanjo položimo četrto plast testenin.
- Na testenine nato enakomerno razmažemo drugo polovico pripravljene paradižnikove omake in posujemo z naribanim sirom.
- 100 ml vode v kateri so se kuhale testenine nalijemo ob straneh lazanje in pekač postavimo v pečico za 45 minut.
- Ko je lazanja pečena, počakamo vsaj 20 minut, da se nekoliko ohladi. Nato jo razrežemo in postrežemo s svežo baziliko.
Vse sestavine za pripravo teh okusnih jedi lahko najdete v vaši najbližji HOFERjevi trgovini. S kuhanjem po tem receptu boste prispevali k zmanjšanju količine odpadne hrane ter hkrati uživali v odlični hrani.
Preberite tudi:
Zajtrk piškot s sladkim krompirjem in borovnicami
Hitro pripravljen jajčni namaz za vse priložnosti
Naročnik oglasne vsebine je HOFER
Datum Objave: 17.11.2023 ob 13:11