Zelenjavna mavrična lazanja

Zavzemanje za trajnostno ravnanje z živili je ključnega pomena, saj lahko vsak od nas s svojimi dejanji prispeva k zmanjšanju količine odpadne hrane. Zato smo v okviru projekta Hrana na dobri poti pripravili nekaj preprostih in okusnih receptov, kjer uporabimo sestavine, ki jih imamo doma, ter tako pomagajo preprečevati nepotrebno zapravljanje hrane.

Sestavine (za 8 porcij):

Za lazanjo:

  • ½ zavitka testenin za lazanjo, Cucina Nobile
  • 240 g koščkov paradižnikov v paradižnikovi omaki, Cucina Nobile
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 čajna žlička origana
  • 1 čajna žlička bazilike
  • ¼ čajne žličke sode bikarbone
  • ½ čajne žličke soli
  • ¼ čajne žličke popra
  • 2 žlici olivnega olja
  • 200 g sira edamec, Milfina

Za špinačno plast:

  • 500 g mlade špinače
  • ½ žlice olivnega olja
  • 300 g rikote
  • 100 ml mleka ali rastlinskega napitka
  • 1 čajna žlička česna v prahu
  • ¼ čajne žličke soli
  • ¼ čajne žličke popra

Za bučno plast:

  • 800 g hokaido buče, 1 manjša buča
  • 2 žlici arašidovega masla
  • 180 ml mleka ali rastlinskega napitka
  • ½ čebule
  • ⅛ čajne žličke muškatnega oreščka
  • 1 čajna žlička česna v prahu
  • ¼ čajne žličke soli
  • ¼ čajne žličke popra

Za plast iz sladkega krompirja:

  • 2 vijolična sladka krompirja
  • 100 g vložene rdeče pese
  • 50 ml mleka ali rastlinskega napitka
  • 200 g rikote
  • ½ čebule
  • ¼ žličke soli
  • ¼ žličke popra

Priprava:

  • Pečico predhodno segrejemo na 180 °C. Pripravimo pekač in ga obložimo s papirjem za peko.
  • Sladki krompir olupimo in narežemo na kocke premera 1 cm x 1 cm. Hokaido bučo operemo in razpolovimo, sredico izkoščičimo ter jo narežemo najprej na trakce, nato pa še na kose. Čebulo olupimo narežemo na četrtine.
  • Narezano bučo, sladki krompir in čebulo ločeno nadevamo na pekač. Vse skupaj posolimo in prelijemo z dvema žlicama olivnega olja ter postavimo v ogreto pečico za 30 minut.
  • Priprava paradižnikovega nadeva: Sesekljane paradižnike stresemo v prvo skodelico za nadev in vanjo vmešamo olivno olje, origano, baziliko, sodo bikarbono, sol in poper. Dobro premešamo in postavimo na stran.
  • Priprava špinačnega nadeva: V lonec dodamo ½ žlice olivnega olja in mlado špinačo. Segrevamo nekaj minut, da špinača oveni. Špinačo pustimo, da se nekoliko ohladi.
  • V drugo posodo za nadev dodamo rikoto, izbrano mleko, sol, poper in česen v prahu. Vse skupaj dobro zmešamo, nato pa vmešamo še ohlajeno špinačo. Nadev poskusimo in ga po potrebi dodatno solimo ali popramo. Ponovno premešamo in postavimo na stran.
  • Priprava bučnega nadeva: Ko je zelenjava iz pečice pečena se lahko lotimo bučnega nadeva. Pečeno bučo stresemo v kuhinjski mešalnik ali blender ter vanj dodamo še polovico pečene čebule, arašidovo maslo, izbrano mleko, muškatni orešček, česen v prahu, sol in poper.
  • Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo gladko in še vedno kompaktno maso.
  • Nadev poskusimo in ga po potrebi dodatno solimo ali popramo. Ponovno premešamo in postavimo na stran v tretjo posodo za nadev lazanje.
  • Priprava nadeva iz sladkega krompirja: V kuhinjski mešalnik dodamo pečen vijoličen sladki krompir, rdečo peso, izbrano mleko, rikoto, polovico pečene čebule, sol in poper.
  • Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo gladko maso.
  • Nadev poskusimo in ga po potrebi dodatno solimo ali popramo. Ponovno premešamo in postavimo na stran v četrto posodo za nadev lazanje.
  • Zlaganje in serviranje lazanje: V loncu zavremo vodo in vanjo dodamo lazanja lističe. Namakamo jih nekaj minut, da se nekoliko zmehčajo. Prihranimo 100 ml vode, v kateri so se namakale testenine. Sir naribamo in ga postavimo na stran.
  • Pripravimo pekač premera 26 cm x 40 cm. Na dno dodamo polovico pripravljene paradižnikove omake, na katero zložimo prvo plast testenin za lazanjo. Za eno plast potrebujete točno 3 pravokotnike testenin.
  • Po celotno površini testenin nato enakomerno razmažemo celotno bučno maso in nanjo položimo drugo plast testenin.
  • Po celotno površini testenin nato enakomerno razmažemo celotno špinačno maso in nanjo položimo tretjo plast testenin.
  • Po celotno površini testenin nato enakomerno razmažemo celotno maso iz sladkega krompirja in pese ter nanjo položimo četrto plast testenin.
  • Na testenine nato enakomerno razmažemo drugo polovico pripravljene paradižnikove omake in posujemo z naribanim sirom.
  • 100 ml vode v kateri so se kuhale testenine nalijemo ob straneh lazanje in pekač postavimo v pečico za 45 minut.
  • Ko je lazanja pečena, počakamo vsaj 20 minut, da se nekoliko ohladi. Nato jo razrežemo in postrežemo s svežo baziliko.

Vse sestavine za pripravo teh okusnih jedi lahko najdete v vaši najbližji HOFERjevi trgovini. S kuhanjem po tem receptu boste prispevali k zmanjšanju količine odpadne hrane ter hkrati uživali v odlični hrani.

Preberite tudi:

Zajtrk piškot s sladkim krompirjem in borovnicami

Ajdov puding brez kuhanja

Hitro pripravljen jajčni namaz za vse priložnosti

Jajčni mafini z brokolijem in feto

Kot bi jo pripravila babica: zelo okusna piščančja juha

Naročnik oglasne vsebine je HOFER

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana