Odprta Kuhinja

Zelenjavna mavrična lazanja

Odpri galerijo
A+   A-
Zavzemanje za trajnostno ravnanje z živili je ključnega pomena, saj lahko vsak od nas s svojimi dejanji prispeva k zmanjšanju količine odpadne hrane. Zato smo v okviru projekta Hrana na dobri poti pripravili nekaj preprostih in okusnih receptov, kjer uporabimo sestavine, ki jih imamo doma, ter tako pomagajo preprečevati nepotrebno zapravljanje hrane.

Sestavine (za 8 porcij):

Za lazanjo:

  • ½ zavitka testenin za lazanjo, Cucina Nobile
  • 240 g koščkov paradižnikov v paradižnikovi omaki, Cucina Nobile
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1 čajna žlička origana
  • 1 čajna žlička bazilike
  • ¼ čajne žličke sode bikarbone
  • ½ čajne žličke soli
  • ¼ čajne žličke popra
  • 2 žlici olivnega olja
  • 200 g sira edamec, Milfina

Za špinačno plast:

  • 500 g mlade špinače
  • ½ žlice olivnega olja
  • 300 g rikote
  • 100 ml mleka ali rastlinskega napitka
  • 1 čajna žlička česna v prahu
  • ¼ čajne žličke soli
  • ¼ čajne žličke popra

Za bučno plast:

  • 800 g hokaido buče, 1 manjša buča
  • 2 žlici arašidovega masla
  • 180 ml mleka ali rastlinskega napitka
  • ½ čebule
  • ⅛ čajne žličke muškatnega oreščka
  • 1 čajna žlička česna v prahu
  • ¼ čajne žličke soli
  • ¼ čajne žličke popra

Za plast iz sladkega krompirja:

  • 2 vijolična sladka krompirja
  • 100 g vložene rdeče pese
  • 50 ml mleka ali rastlinskega napitka
  • 200 g rikote
  • ½ čebule
  • ¼ žličke soli
  • ¼ žličke popra

Priprava:

  • Pečico predhodno segrejemo na 180 °C. Pripravimo pekač in ga obložimo s papirjem za peko.
  • Sladki krompir olupimo in narežemo na kocke premera 1 cm x 1 cm. Hokaido bučo operemo in razpolovimo, sredico izkoščičimo ter jo narežemo najprej na trakce, nato pa še na kose. Čebulo olupimo narežemo na četrtine.
  • Narezano bučo, sladki krompir in čebulo ločeno nadevamo na pekač. Vse skupaj posolimo in prelijemo z dvema žlicama olivnega olja ter postavimo v ogreto pečico za 30 minut.
  • Priprava paradižnikovega nadeva: Sesekljane paradižnike stresemo v prvo skodelico za nadev in vanjo vmešamo olivno olje, origano, baziliko, sodo bikarbono, sol in poper. Dobro premešamo in postavimo na stran.
  • Priprava špinačnega nadeva: V lonec dodamo ½ žlice olivnega olja in mlado špinačo. Segrevamo nekaj minut, da špinača oveni. Špinačo pustimo, da se nekoliko ohladi.
  • V drugo posodo za nadev dodamo rikoto, izbrano mleko, sol, poper in česen v prahu. Vse skupaj dobro zmešamo, nato pa vmešamo še ohlajeno špinačo. Nadev poskusimo in ga po potrebi dodatno solimo ali popramo. Ponovno premešamo in postavimo na stran.
  • Priprava bučnega nadeva: Ko je zelenjava iz pečice pečena se lahko lotimo bučnega nadeva. Pečeno bučo stresemo v kuhinjski mešalnik ali blender ter vanj dodamo še polovico pečene čebule, arašidovo maslo, izbrano mleko, muškatni orešček, česen v prahu, sol in poper.
  • Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo gladko in še vedno kompaktno maso.
  • Nadev poskusimo in ga po potrebi dodatno solimo ali popramo. Ponovno premešamo in postavimo na stran v tretjo posodo za nadev lazanje.
  • Priprava nadeva iz sladkega krompirja: V kuhinjski mešalnik dodamo pečen vijoličen sladki krompir, rdečo peso, izbrano mleko, rikoto, polovico pečene čebule, sol in poper.
  • Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo gladko maso.
  • Nadev poskusimo in ga po potrebi dodatno solimo ali popramo. Ponovno premešamo in postavimo na stran v četrto posodo za nadev lazanje.
  • Zlaganje in serviranje lazanje: V loncu zavremo vodo in vanjo dodamo lazanja lističe. Namakamo jih nekaj minut, da se nekoliko zmehčajo. Prihranimo 100 ml vode, v kateri so se namakale testenine. Sir naribamo in ga postavimo na stran.
  • Pripravimo pekač premera 26 cm x 40 cm. Na dno dodamo polovico pripravljene paradižnikove omake, na katero zložimo prvo plast testenin za lazanjo. Za eno plast potrebujete točno 3 pravokotnike testenin.
  • Po celotno površini testenin nato enakomerno razmažemo celotno bučno maso in nanjo položimo drugo plast testenin.
  • Po celotno površini testenin nato enakomerno razmažemo celotno špinačno maso in nanjo položimo tretjo plast testenin.
  • Po celotno površini testenin nato enakomerno razmažemo celotno maso iz sladkega krompirja in pese ter nanjo položimo četrto plast testenin.
  • Na testenine nato enakomerno razmažemo drugo polovico pripravljene paradižnikove omake in posujemo z naribanim sirom.
  • 100 ml vode v kateri so se kuhale testenine nalijemo ob straneh lazanje in pekač postavimo v pečico za 45 minut.
  • Ko je lazanja pečena, počakamo vsaj 20 minut, da se nekoliko ohladi. Nato jo razrežemo in postrežemo s svežo baziliko.

Vse sestavine za pripravo teh okusnih jedi lahko najdete v vaši najbližji HOFERjevi trgovini. S kuhanjem po tem receptu boste prispevali k zmanjšanju količine odpadne hrane ter hkrati uživali v odlični hrani.


Naročnik oglasne vsebine je HOFER

Datum Objave: 17.11.2023 ob 13:11

Več iz te teme:

HoferlazanjaHrana na dobri potibrez ostankov

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja