Odprta Kuhinja

Brezglutenski slivovi cmoki

Odpri galerijo
A+   A-
Cmoki brez jajc, masla in tudi brez pšenične ali pirine moke – okusen in prav nič zapleten recept. Najboljši so preliti z drobtinicami, posladkani in posipani s cimetom.


Te dni se povsod kuha najbolj klasična marmelada, tista od slive. Pravilno, knjižno, bi morala napisati slivova marmelada. Ampak tam, od koder so prišle slive v mojo kuhinjo, takšni marmeladi pravijo marmelada od slive. Spet na drugem koncu bi ji rekli češpljeva. Ne gre, da bi se prerekali okrog tega.

Tam, kjer so nabrali slive, jih v marmelado skuhajo skupaj s hruškami in jabolki. Kako ne bo to dišalo, bogme mora, pravijo. Ostanek sliv gre v kotel, iz katerega prav počasi, v tankem curku teče žganje. Vedno več možakarjev je okrog kotla, da preverjajo, ali je preveč ali premalo ognja. Da se ne bi zažgalo, zato so tam, bi bilo vseeno škoda. Seveda pa tudi probavajo, ali je letos žganje močno. Slive so sladke ko vrag, pravijo, menda bo dobro.

Slive, ki so se iz Bele krajine po več rokah podajanja znašle v moji kuhinji, so res sladke. Zelo sem se jih razveselila, to bodo prvi letošnji slivovi cmoki. Imam dober recept, ki sem ga v tej rubriki že objavila pred leti. Bolj preprosto ni možno pripraviti cmokov. Polnozrnato pirino moko poparim s slanim kropom in s kuhalnico premešam v testo. Vsa umetnost je uloviti pravo razmerje vode in moke. Okvirna količina je pol kilograma moke in malo manj kot pol litra vroče vode. Nič masla, jajc, krompirja ... samo moka, sol in voda, tako preprosto. Ko se testo ohladi, ga med dlanmi sploščim za en cmok, vanj zavijem razkoščičeno in sladkano slivo in spustim v vrelo vodo na štedilniku. Kuham nekje pet do deset minut. Hitro pripravljeni, nezahtevni in okusni cmoki bodo najboljši še vroči, preliti z drobtinicami, posladkani in posipani s cimetom.

Po tem receptu kuham cmoke že nekaj let, vsi so navdušeni. Čas je bil, da se spomnim nekaj novega.

Izbrala sem si izziv, ali je možno pripraviti ekološke, veganske in brezglutenske cmoke. Cmoki brez jajc, masla in tudi brez pšenične ali pirine moke. Ni bilo prav težko. Čeprav ima ta recept več sestavin, je kljub temu še vedno dokaj preprost. Brezglutensko moko zmeljem v namiznem mlinu za žita. Uporabila sem pol riža in pol prosa. Testo je povezal krompir, med kuhanjem je volumen dodal riž, proso je testo obarvalo rahlo rumeno. In cmoki so bili presenetljivo okusni. Vsekakor se jim pod zlatimi drobtinicami ni poznalo, da so brezglutenski.

Brezglutenski slivovi cmoki


Za približno osem cmokov.

  • 500 g krompirja (približno enake velikosti)

  • 100 g brezglutenske moke

  • 3 žlice sončničnega olja

  • pol čajne žličke soli

  • zrele slive

  • sladkor

  • drobtine

  • olje za ponev

  • cimet (po želji)


Priprava


1. Cel, neolupljen krompir skuhajte. Če je srednje velik, bo kuhan v pol ure. Preverite z vilicami, tako da je mehek čisto do sredine. Ohladite, olupite in takoj pretlačite s soljo in oljem.

2. Za brezglutensko moko zmeljite riž in proso, vsakega pol, ali uporabite že pripravljeno brezglutensko moko. Pregnetite s krompirjem.

3. Slive razkoščičite in sladkajte.

4. Med dlanmi sploščite za en cmok testa, zavijte slivo in spustite cmok v vrelo vodo na štedilniku. Kuhajte nekje pet ali deset minut.

5. Cmoke pobirajte s penavko.

6. V ponvi popražite drobtine. Slivovi cmoki so najboljši vroči, preliti z drobtinicami, posladkani in posipani s cimetom.
Priporočamo še: Klasike z Yasko: jabolčna pita, ki se topi v ustih
Datum Objave: 6.9.2022 ob 08:09

Več iz te teme:

sliveslivovi cmokicmokibrez glutena

Naročite se na e-novice:

Beba SplichalAvtor na portalu Odprta kuhinja