Odprta Kuhinja

Brizgani masleni piškoti, kakršne so pekle naše babice

Brizgani piškoti
Odpri galerijo
A+   A-

Skrivnost je v stepanju masla in sladkorja, da bodo zares rahli. Zelo pohvaljeni!

Za 2 pekača.

 

Sestavine

  • 230 g masla in 1 jajce L, oboje sobne temperature
  • 150 g kristalnega sladkorja, vrečka vaniljevega sladkorja
  • 280 g moke, 1/2 žličke soli, 2 žlici mleka

 

Dodatno po želji

  • 100 g čokoladnih kapljic za mafine (termostabilne kapljice)
  • 100 g kandiranega sadja, perlice

 

Priprava

  1. Pečico vključimo na 180 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko.

2. Maslo in sladkor stepamo na visoki hitrosti približno 10 minut oz. toliko časa, da postane masa bela in puhasta.

3. Pri manjši hitrosti nato dodamo jajce, vaniljev sladkor in mešamo toliko časa, da se vse lepo poveže. (S silikonsko lopatko vmes dvakrat postrgamo maso, ki se je nabrala na posodi.)

4. Med stepanjem pri majhni hitrosti dodamo še moko in sol. Vse naj se vse lepo poveže.

5. Na koncu dodamo še dve žlici mleka in prenehamo stepati.

6. Vzamemo dresirno vrečko za brizganje, vanjo vstavimo zvezdasti nastavek poljubne velikosti in jo napolnimo z maso. Piškote takoj nabrizgamo na pekač v razmaku 3 cm.

7. Pečemo 13–15 minut oziroma do zlato rjave barve.

8.Piškote pospravimo v škatlo, zdržijo do dva meseca.

 

Namig: Pečene piškote lahko do polovice pomočimo v čokolado ali pa jih z njo malce porišemo.

 

In še pomembnejše: Ko napolnimo vrečko, ne odlašamo z brizganjem, saj bo masa vedno bolj gosta in je ne bomo več mogli stisniti skozi zvezdico. Naredimo lahko poljubne oblike: palčke, rožice kot mi, vrtnice, osmice, srčke … Po želji dodamo na nabrizgan piškot čokoladno kapljico, perlico ali kandirano sadje.

 

Poizkusite še: Amaretti, krhki italijanski grižljaji, ki se stopijo v ustih

 

Fotografija: Sonja Ravbar

 

Test in priprava: Lea Sterle, slaščičarka z BIC Ljubljana


 

Datum Objave: 3.12.2021 ob 07:12

Več iz te teme:

piškotibrizgani piškoti

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja