Bučni kroketi, ki konkretno koketirajo

Priljubljena priloga tokrat v sezonski preobleki. Stavimo, da vam bodo tako pripravljeni še bolj všeč.

Midva sva nora na vse, kar je bučnega – bučno olje, bučna juha, bučni žličniki, bučna pita, bučni pire in bučen aplavz. No, zadnje ni za pojesti, se pa kaj rado pripeti, če na mizo postavimo kupček hrustljavih bučnih kroketov. Nenadomestljiv okus buče je kot nalašč za mehko, skorajda kremno notranjost kroketa, ki ga varuje krhek oklep dvojne panade.

Bučni kroketi

  • 500 g buče maslenke
  • jajce
  • 50 g parmezana
  • 2 žlici moke
  • muškatni orešček
  • sol
  • panada
  • 5 žlic moke
  • jajce
  • 6–10 žlic belih krušnih drobtin

Priprava

1. Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija.

2. Bučo razpolovimo, iz nje z žlico postrgamo semena, jo narežemo na tanke rezine in jih razporedimo po pekaču. Posolimo in pečemo 20–30 minut – toliko, da se buča povsem zmehča.

3. Rezinam nato z nožem odstranimo lupino, mesnati del pa vržemo v posodo.

4. Jajce ubijemo in ga oklofutamo. Polovico stepenega jajca zlijemo k buči, drugo polovico prihranimo za panado.

5. V posodo stresemo še 50 g parmezana in 2 žlici moke.

6. Dodamo sveže nastrgan muškatni orešček in 1–2 ščepca soli.

7. Vse skupaj premešamo, nato pa pretlačimo s paličnim mešalnikom, da dobimo gladko zmes.

8. Testo se ob svaljkanju ne sme prijemati na prste. Če je premokro, dodamo še malo moke.

9. Testo razdelimo na 4 dele, vsakega po pomokani površini povaljamo v enakomerno debelo kačo, to pa narežemo na krokete enake dolžine.
Paniranje: je povsem klasično, le da ga ponovimo dvakrat.

10. V prvi posodi pripravimo moko.

11. V drugi posodi sklofamo jajce, dodamo pa tudi polovico jajca, ki je ostala od testa. Posolimo ga.

12. V tretjo posodo stresemo bele krušne drobtine.

13. Kroket povaljamo v moki, namočimo v jajcu in oblečemo v drobtine.

14. Kroket vrnemo v jajčno kopel in spet povaljamo v drobtinah.

15. Dvojno panirane krokete zbiramo na krožniku.

16. Cvrtje: v širši lonec vlijemo toliko olja, da lahko kroket prosto plava v njem.

17. Segrejemo ga na srednjo do visoko temperaturo. Ali je dovolj vroče, preverimo s kuhalnico – ročaj pomočimo v olje, in če se okoli njega delajo mehurčki, je OK.

18. Krokete ocvremo v 4–6 rundah. Ne smemo jih preveč natlačiti naenkrat, sicer se bo olje preveč ohladilo.

19. Ocvrte odlagamo v posodo, v kateri je nekaj plasti papirnatih brisačk.

Priporočamo še: Tako dolgo mora vzhajati testo za pico
Midva Kuhava
Midva Kuhava

Sva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed