Odprta Kuhinja

Bučni makaroni s sirom

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
V bučni mac & cheese se zakopljemo, ko je še vroč. Na krožnik čmoknemo žlico sočnega narastka, po njem potresemo pečene bučne koščke, zraven pa postrežemo osvežilno solato.


Okej, okej, saj veva – stereotipi velijo, da na drugi strani luže ne blestijo pri družinskih kosilih, saj v domači kuhi ubirajo bližnjice na vsakem koraku. Nedeljsko kosilo menda na mizo najraje postavijo kar iz zamrzovalnika s kratko vmesno postajo v mikrovalovki. Ne le da je to že smešno posplošeno, treba je vedeti, da je velik del ameriških kulinaričnih pogruntavščin namenjen družnemu uživanju. Jedi namreč pogosto postrežejo v velikih piskrih, posodah ali pekačih. Med njimi je tudi »mac & cheese«, gratiniran narastek z makaroni, ki plavajo v obilju bešamela in sira. Midva sva to legendarno jed oblekla v jesenske barve in vanjo stlačila še bučo. Nikar se ne sprašujte o njeni kalorični vrednosti, tokrat je to tabu. Nekje si moramo nabrati zaloge za zimo, ne?

V bučni mac & cheese se zakopljemo, ko je še vroč. Na krožnik čmoknemo žlico sočnega narastka, po njem potresemo pečene bučne koščke, zraven pa postrežemo osvežilno solato.




Okej, okej, saj veva – stereotipi velijo, da na drugi strani luže ne blestijo pri družinskih kosilih, saj v domači kuhi ubirajo bližnjice na vsakem koraku. Nedeljsko kosilo menda na mizo najraje postavijo kar iz zamrzovalnika s kratko vmesno postajo v mikrovalovki. Ne le da je to že smešno posplošeno, treba je vedeti, da je velik del ameriških kulinaričnih pogruntavščin namenjen družnemu uživanju. Jedi namreč pogosto postrežejo v velikih piskrih, posodah ali pekačih. Med njimi je tudi »mac & cheese«, gratiniran narastek z makaroni, ki plavajo v obilju bešamela in sira. Midva sva to legendarno jed oblekla v jesenske barve in vanjo stlačila še bučo. Nikar se ne sprašujte o njeni kalorični vrednosti, tokrat je to tabu. Nekje si moramo nabrati zaloge za zimo, ne?
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: hitro, poceni in izvrstno

Bučni makaroni s sirom


Bučni pire

  • 700 g olupljene buče hokaido ali maslenke

  • 100 ml mleka

  • sol, poper

  • olje


Omaka

  • 50 g masla

  • 40 g moke

  • 600 ml toplega mleka

  • ščepec muškatnega oreščka

  • po žličko česna in čebule v prahu

  • po 2 ščepca popra in soli

  • 200 g čedarja

  • 100 g gavde


Narastek

  • 300 g testenin (pipe rigate ali polžki)

  • 100 g mešanega sira (gavda, parmezan ipd.)


Priprava


1. Za bučni pire bučo razpolovimo, iz nje postrgamo semena, nato jo olupimo in narežemo na kocke.

2. Bučne koščke razporedimo po pekaču, jih posolimo in popopramo ter popršimo z malo olja. Pečemo jih 20–30 minut pri 200 stopinjah.

3. Pest pečenih bučnih kosov prihranimo za postrežbo, preostalo pa skupaj s 100 ml mleka fino pretlačimo v bučni pire.

4. Omaka začne nastajati s pripravo bešamela. V lonec vržemo maslo in ga raztopimo nad srednje močnim ognjem. Dodamo moko in z metlico mešamo, da iz goste paste oreškasto zadiši.

5. Prilijemo tretjino toplega mleka in mešamo, dokler ne dobimo goste bele paste. Primešamo najprej drugo, na koncu še zadnjo tretjino mleka.

6. Začinimo s sveže nastrganim muškatnim oreščkom, po žličko česna in čebule v prahu ter po 2 ščepcema soli in popra.

7. Bešamel med mešanjem kuhamo približno 5–8 minut.

8. V posodo stresemo še bučni pire in dobro pomešamo.

9. Dodamo nastrgan čedar in gavdo, nato odstavimo z ognja, omako pa mešamo, dokler ne postane gladka.

10. Izbrane testenine skuhamo po navodilih z embalaže, priporočava pa, da jih umaknemo s štedilnika minutko prej, kot je navedeno.

11. Dobro jih odcedimo in zmešamo z omako. Mešanico stresemo v pekač ali ognjevarno ponev, po njej pa naribamo 100 g različnega sira.

12. Pečico nastavimo na funkcijo žara in z budnim očesom spremljamo, da se sir na vrhu zlato rjavo zapeče.
ni podpisa
ni podpisa


Deloindom.si: Takšna bi morala biti dimenzija televizijskega zaslona glede na velikost vaše dnevne sobe

Datum Objave: 1.10.2023 ob 16:10

Več iz te teme:

testeninebučemakaroni s sirom

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.