Bučni njoki

Jih je nastalo preveč? Nič hudega, razporedimo jih na papir za peko in zamrznemo, nato preložimo v vrečke in shranimo v zamrzovalniku.

Za 4–6 oseb.

Sestavine

– 300 g mesa oranžne bučke (hokaido ali maslenka – butternut)
– približno 200 g ostre moke
– jajce
– sol

Priprava

1. Bučo razrežemo na centimeter debele rezine. Odstranimo peške, obrežemo lupino. Skuhamo v rahlo osoljeni vodi do mehkega. Vodo odcedimo, bučo pretlačimo z vilicami, da dobimo pire.

2. K ohlajenemu bučnemu pireju primešamo jajce, sol in ostro moko – te dodamo toliko, da dobimo kompakt­no testo. Na pultu naj počiva kake pol ure, nato ga razrežemo na dva, tri dele.

3. Iz vsakega dela na malo pomokani površini oblikujemo dolg, za palec debel svaljek. Tega z nožem razrežemo na centimeter velike njoke.

4. Skuhamo jih v slanem kropu. Voda naj le rahlo brbota. Kuhamo kakih 5 minut, potem precedimo. Postrežemo s popečenimi rezinami buče in rezinami jurčkov, ki smo jih počasi popekli na koščku masla. Sladkaste oranžne njoke otroci obožujejo!

Priporočamo še: Grozdje: 5 slastnih receptov

Fotografija: Sonja Ravbar

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana