Bučni njoki

Jih je nastalo preveč? Nič hudega, razporedimo jih na papir za peko in zamrznemo, nato preložimo v vrečke in shranimo v zamrzovalniku.

Za 4–6 oseb.

Sestavine

– 300 g mesa oranžne bučke (hokaido ali maslenka – butternut)
– približno 200 g ostre moke
– jajce
– sol

Priprava

1. Bučo razrežemo na centimeter debele rezine. Odstranimo peške, obrežemo lupino. Skuhamo v rahlo osoljeni vodi do mehkega. Vodo odcedimo, bučo pretlačimo z vilicami, da dobimo pire.

2. K ohlajenemu bučnemu pireju primešamo jajce, sol in ostro moko – te dodamo toliko, da dobimo kompakt­no testo. Na pultu naj počiva kake pol ure, nato ga razrežemo na dva, tri dele.

3. Iz vsakega dela na malo pomokani površini oblikujemo dolg, za palec debel svaljek. Tega z nožem razrežemo na centimeter velike njoke.

4. Skuhamo jih v slanem kropu. Voda naj le rahlo brbota. Kuhamo kakih 5 minut, potem precedimo. Postrežemo s popečenimi rezinami buče in rezinami jurčkov, ki smo jih počasi popekli na koščku masla. Sladkaste oranžne njoke otroci obožujejo!

Priporočamo še: Grozdje: 5 slastnih receptov

Fotografija: Sonja Ravbar

Špela Ankele

Novinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed