
Jih je nastalo preveč? Nič hudega, razporedimo jih na papir za peko in zamrznemo, nato preložimo v vrečke in shranimo v zamrzovalniku.
Za 4–6 oseb.
Sestavine
– 300 g mesa oranžne bučke (hokaido ali maslenka – butternut)
– približno 200 g ostre moke
– jajce
– sol
Priprava
1. Bučo razrežemo na centimeter debele rezine. Odstranimo peške, obrežemo lupino. Skuhamo v rahlo osoljeni vodi do mehkega. Vodo odcedimo, bučo pretlačimo z vilicami, da dobimo pire.
2. K ohlajenemu bučnemu pireju primešamo jajce, sol in ostro moko – te dodamo toliko, da dobimo kompaktno testo. Na pultu naj počiva kake pol ure, nato ga razrežemo na dva, tri dele.
3. Iz vsakega dela na malo pomokani površini oblikujemo dolg, za palec debel svaljek. Tega z nožem razrežemo na centimeter velike njoke.
4. Skuhamo jih v slanem kropu. Voda naj le rahlo brbota. Kuhamo kakih 5 minut, potem precedimo. Postrežemo s popečenimi rezinami buče in rezinami jurčkov, ki smo jih počasi popekli na koščku masla. Sladkaste oranžne njoke otroci obožujejo!
Priporočamo še: Grozdje: 5 slastnih receptov
Fotografija: Sonja Ravbar