Buhteljni sestre Nikoline

Mm … tako vabljivi so, in kako dišijo. Testu smo dodali malo mareličnega žganja, za polnjenje pa uporabili slivovo marmelado.

Sestavine

– 75 dag moke
– žlička soli
– 2 dag kvasa
– 2 rumenjaka
– 7 dag sladkorja
– 7 dag masla
– 1 vanilijev sladkor
– 2 žlici ruma
– limonova lupinica
– toplo mleko
– slivova marmelada
– malo olja

Priporočamo še: Božansko mehki rogljički s pršutom, sirom in baziliko

Priprava

1. Moko presejemo v skledo in solimo ob robu, v jamico sredi moke pa damo rumenjaka, sladkor in dišave. V skodelici pripravimo kvas z žlico toplega mleka in malo sladkorja. Vzhajanega pridamo moki, prilivamo toplo mleko in zamesimo fino žametno testo. Prilijemo še maslo in testo dobro pregnetemo. Pokrijemo, da vzhaja od 1,5 do 2 uri.

2. Vzhajano testo na pomokanem prtu razvaljamo na prst debelo. Razrežemo ga na 10 cm velike kvadrate. Na sredino vsakega damo pol žličke marmelade. Testo zapognemo z obeh strani in robove združimo na vrhu buhteljna. Buhtelj nežno s treh strani pomočimo v toplo olje in položimo na dobro pomokan pekač. Vzhajajo naj še eno uro, nakar jih namažemo z jajcem in damo v pečico, ogreto na 200 °C. Ko narastejo in dobijo lepo barvo, temperaturo znižamo na 180°C. Pečejo se 50 minut. Pečene obrnemo na leseno desko, jih narahlo razdelimo in pokrijemo, da se ohladijo.

Namig: V kvašeno testo je vedno dobro dodati malo alkohola (domačega ruma ali žganja), saj »pomaga« vzhajati. Kar pa zadeva marmelado, je pravzaprav vseeno, katero uporabimo; vzamemo tisto, ki nam je ali pri roki ali pa posebno všeč. Pomembno je le, da je trda. Čeprav včasih ni, sploh tista doma narejena. Takrat vanjo zamešamo malo krušnih drobtin ali zmletih orehov, ki jo zgostijo.

Priporočamo še: Kako pravilno sestaviti sirovo ploščo

Besedilo: Nina Levičnik
Fotografija je simbolična: Getty Images

Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed