Odprta Kuhinja

Če bo za božično večerjo na mizi losos, ga pripravite tako

Medeni losos
Odpri galerijo
A+   A-
Četudi smo običajno bolj avanturistični, se ob praznikih kar malo potegnemo nazaj v toplo zavetje tradicionalnih jedi. Letošnje praznike pa obrnimo na glavo in pogumno stopimo iz cone udobja.

Tam nas čaka prava paša za oči – sočen file lososa z medeno glazuro na limonovem kuskusu, povrh pa cel kup orehov, brusnic in podobnih božičnih drobnarij. Sliši se kar zapleteno, a je resnica na drugi strani tehtnice – božično kosilo bi bilo bolj enostavno le, če bi pripravili pasulj. Iz konzerve. Tega pisanega obroka se lahko loti vsak, vanj pa vloži le ščepec časa. Na desko stresemo kuskus, nanj vržemo sočno pečenega lososa, ga premažemo, potresemo in popršimo, nato vse skupaj postavimo na sredino mize. Gostje naj najprej poberejo čeljust in si pobrišejo sline, potem si lahko sami nakupčkajo na krožnik po mili volji. Najlepše pa je, da kuhar za mizo sede skupaj z njimi – praznično kosilo naj bo namenjeno druženju in ne opazovanju svojcev in prijateljev izza kuhinjskega pulta.

Medeni losos
Medeni losos

Medeni losos na limonovem kuskusu

  • file celega lososa
  • sol, poper
  • medena glazura
  • 150 g medu
  • 150 g masla
  • 2 fino sesekljana stroka česna

Premaz

  • 150 g jogurta
  • 150 g kisle smetane
  • žlica limonove lupinice
  • 2 žlici sesekljanega drobnjaka
  • pol žličke soli

Nadev

  • 150 g orehovih jedrc
  • 150 g suhih brusnic
  • 2–3 žlice sesekljanega peteršilja
  • granatno jabolko
  • limona

Limonov kuskus

  • 250 g kuskusa
  • 500 ml zelenjavne ali piščančje jušne osnove
  • 2 stroka česna
  • lupinica 1 limone
  • 2 žlici limonovega soka
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja

Priprava

  1. Losos: pred kuho se prepričajmo, da je file povsem brez koščic. S prstom drsimo po površini: če začutimo kost, jo izpulimo s pinceto.
  2. V pekač položimo najprej velik list aluminijaste folije, nato še enako velik list papirja za peko. Na to preložimo file lososa s kožo navzdol, alufolijo dvignemo, da ustvarimo nekakšen bazenček, ki bo preprečil odtekanje glazure.
  3. Vse sestavine za glazuro segrejemo v kozici, da se začnejo peniti, nato ogenj zmanjšamo in kuhamo še kako minuto.
  4. Z glazuro prelijemo file, ga še enkrat posolimo in popopramo, nato nanj postavimo list peki papirja, čez tega pa še list alufolije. Spodnji in zgornji del folije ob straneh zmečkamo skupaj, da dobimo skoraj nepredušen paketek.
  5. Zapakiranega lososa pečemo približno 15 minut pri 180 stopinjah, odvisno od debeline, nato odstranimo zgornji kos folije in peki papir, pekač postavimo na srednje vodilo, pečico pa nastavimo na žar – največja moč.
  6. Pečemo ga toliko časa, da se zlato rjavo zapeče, približno 5–10 minut. Takoj po peki file prenesemo na pladenj, tekočino pa prihranimo. Narahlo ga pokrijemo z alufolijo in pustimo 10 minut pri miru.
  7. Kuskus: kozico pristavimo na srednje močan ogenj in v njej segrejemo oljčno olje.
  8. Dodamo fino sesekljan česen in ga na hitro popražimo, da zadiši (pol minutke).
  9. Prilijemo jušno osnovo, dodamo še limonovo lupinico in sok.
  10. Osnovo za kuskus zavremo, nato vanjo stresemo kuskus. Kozico odstavimo in jo pokrijemo s pokrovko. Kuskus pustimo 5 minut pri miru, nato k njemu stresemo sesekljan peteršilj in ga premešamo z vilicami.
  11. Postrežba: Kuskus razporedimo po deski ali večjem pladnju. Na sredino položimo file lososa, po njem pa zlijemo sok, ki je ostal po peki. V posodi zmešamo vse sestavine za kremni premaz in ga na debelo namažemo po ribi. Po vrhu posujemo orehova jedrca, suhe brusnice, granatno jabolko in sesekljan svež peteršilj. Vse skupaj popršimo z limonovim sokom.

Priporočamo še: 

image_alt
Čas za kosilo: losos s krompirjevo skorjico (VIDEO)

Datum Objave: 24.12.2023 ob 08:12

Več iz te teme:

božič in novo letolososkosilovečerjapečenkaribe in morski sadeži

Naročite se na e-novice:

Midva Kuhava
Midva kuhavaSva Tjaša Vede in Blaž Mikuljan. Kulinarika je področje, v katerem se najraje zadržujeva. Naj gre za zadovoljno prežvekovanje po oštarijah, navdušeno kulinarično brskanje med potepanjem ali pa usklajeno ustvarjanje na domačem kuharskem bojišču – vedno sva v nizki preži za novimi sestavinami, postopki in načini priprave jedi. Sva totalno nasprotje od tradicionalistov. Priprava tradicionalnih jedi ostaja domena najinih babic, saj jih povsem obvladata, z njimi pa naju tudi z veseljem razvajata. Ko pa se midva spraviva na tradicionalen recept, ga pošteno začiniva v svojem slogu. Sledite nama lahko na blogu midvakuhava.si.