Če imate na zalogi goveje zrezke, lahko skuhate to fit kosilo
Odpri galerijo
A+ A-
Goveji zrezki, narezani na trakce, bodo pripravljeni, kot bi trenil. Tokrat ob mesu na bomo ponudili ogljikovih hidratov, temveč zdrav cvetačni riž.
Cvetačni riž seveda berite v narekovajih, je pa priljubljena zamenjava za vse, ki se izogibajo ogljikovim hidratom. To je sezonsko, zdravo, predvsem pa dobro domače kosilo.
Sestavine
- 500 g govejih zrezkov (mlado goveje stegno)
- 400 g brokolija
- manjša glava cvetače (približno 600 g)
- žlica paradižnikovega koncentrata
- 1–2 žlički mlete dimljene paprike
- sol, poper
- kajenski poper (ni obvezno, po okusu)
- oljčno olje
Priprava
- Zrezke narežemo na tanjše trakove.
- Posebej v skledi zmešamo paradižnikov koncentrat, dimljeno papriko, malo kajenskega popra (če želimo), 2 žlici oljčnega olja ter sol in poper po okusu.
- V mešanico damo meso in dobro premešamo. Pokrijemo in pustimo, da se marinira.
- Cvetačo narežemo oz. natrgamo na večje cvetke, jo speremo in damo kuhati v večjo količino vrele osoljene vode.
- Pokrijemo s pokrovom in kuhamo oz. pustimo vreti na močnem ognju 5–7 minut. Ne sme biti pretrda, pa tudi prekuhati se ne sme. Pustimo, da se dobro odcedi.
- Brokoli prav tako narežemo oz. natrgamo na manjše do srednje velike kose/cvetke in ga damo kuhat v večjo količino vrele osoljene vode. Pokrijemo s pokrovom in kuhamo na močnem ognju 3–5 minut. Odcedimo.
- V večji ponvi segrejemo nekaj kapljic oljčnega olja in na zmernem do močnem ognju popečemo meso z vseh strani, približno 5–7 minut.
- V ponev stresemo še brokoli. Odstavimo.
- Odcejeno cvetačo sesekljamo v kuhinjskem robotu (na velikost riža). Solimo po okusu, če je treba.
Onaplus.si: Sarma: zdrava specialiteta, ki jo je oboževal tudi Tito (po tem receptu)
Datum Objave: 9.1.2024 ob 08:01