Odprta Kuhinja

Če imate na zalogi goveje zrezke, lahko skuhate to fit kosilo

Govedina in cvetačni riž (Foto: Tamara Ružić)
Odpri galerijo
A+   A-
Goveji zrezki, narezani na trakce, bodo pripravljeni, kot bi trenil. Tokrat ob mesu na bomo ponudili ogljikovih hidratov, temveč zdrav cvetačni riž.

Cvetačni riž seveda berite v narekovajih, je pa priljubljena zamenjava za vse, ki se izogibajo ogljikovim hidratom. To je sezonsko, zdravo, predvsem pa dobro domače kosilo. 

Sestavine

  • 500 g govejih zrezkov (mlado goveje stegno)
  • 400 g brokolija
  • manjša glava cvetače (približno 600 g)
  • žlica paradižnikovega koncentrata
  • 1–2 žlički mlete dimljene paprike
  • sol, poper
  • kajenski poper (ni obvezno, po okusu)
  • oljčno olje

Priprava

  1. Zrezke narežemo na tanjše trakove.
  2. Posebej v skledi zmešamo paradižnikov koncentrat, dimljeno papriko, malo kajenskega popra (če želimo), 2 žlici oljčnega olja ter sol in poper po okusu.
  3. V mešanico damo meso in dobro premešamo. Pokrijemo in pustimo, da se marinira.
  4. Cvetačo narežemo oz. natrgamo na večje cvetke, jo speremo in damo kuhati v večjo količino vrele osoljene vode.
  5. Pokrijemo s pokrovom in kuhamo oz. pustimo vreti na močnem ognju 5–7 minut. Ne sme biti pretrda, pa tudi prekuhati se ne sme. Pustimo, da se dobro odcedi.
  6. Brokoli prav tako narežemo oz. natrgamo na manjše do srednje velike kose/cvetke in ga damo kuhat v večjo količino vrele osoljene vode. Pokrijemo s pokrovom in kuhamo na močnem ognju 3–5 minut. Odcedimo.
  7. V večji ponvi segrejemo nekaj kapljic oljčnega olja in na zmernem do močnem ognju popečemo meso z vseh strani, približno 5–7 minut.
  8. V ponev stresemo še brokoli. Odstavimo.
  9. Odcejeno cvetačo sesekljamo v kuhinjskem robotu (na velikost riža). Solimo po okusu, če je treba.

image_alt
Tako boste najlažje odprli granatno jabolko

Onaplus.si: Sarma: zdrava specialiteta, ki jo je oboževal tudi Tito (po tem receptu)

Datum Objave: 9.1.2024 ob 08:01

Več iz te teme:

hitro in preprostokosilogovedina

Naročite se na e-novice:

Tamara Ružić
Tamara RužićHej, vsi ljubitelji dobre kuhinje! sem Tamara, gurmantična strastna kuharica, vedno pripravljena na nove kuharske izzive. Uživam v pripravi vsakdanjih domačih jedi kot tudi malce nenavadnih kombinacij na krožniku, ki prijetno presenetijo naše brbončice. Pridružite se mi v mojem kuharskem kotičku gourmantica.si, kjer vam bom z neizmernim veseljem postregla in vas razvajala z raznimi kulinaričnimi dobrotami.