Odprta Kuhinja

Tako boste najlažje odprli granatno jabolko

Kako odpreti in očistiti granatno jabolko? (Foto: andreygonchar/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Čudovit sladko-kiselkast sadež nam pozimi zagotavlja prepotrebne vitamine in prijetno popestri sladke in slane jedi, uživamo tudi samega.

Granatno jabolko je prav poseben sadež, ki zahteva precej časa in pozornosti, preden lahko začnemo uživati v njegovem prijetnem sladko-kiselkastem okusu. Medtem ko navadna jabolka, eden najpogostejših sadežev, ki si jih privoščimo pozimi, le operemo in že lahko zagrizemo vanje, moramo granatno pazljivo in natančno olupiti in razkosati, da se prebijemo do slastne srčike.

Prastara rastlina izhaja iz Azije oziroma današnjega Irana, gojili so jo že 4000 let pred našim štetjem in velja za enega najstarejših gojenih sadežev. Granatno jabolko je pozneje osvojilo svet, danes ga gojijo povsod, kjer so dobre razmere zanj, to je na območjih s toplim sredozemskim podnebjem. Najdemo ga torej tudi pri nas na Obali. Ker pa imajo le redki privilegij, da ga lahko obirajo na domačem vrtu, ga po večini kupujemo v trgovinah. Pri nakupu bodimo pozorni na svežino sadeža, lupina naj bo čim bolj napeta in gladka. Sadeže, ki jih bomo porabili v nekaj dneh, hranimo na sobni temperaturi, za dlje jih spravimo v hladilnik.

Zima je glavna sezona tega sadeža, ki ga odlikuje velika vsebnost za organizem koristnih snovi, med njimi vitamini B5, C, E in A, bogat je z vlakninami in minerali, omenimo kalij in fosfor, folno kislino. Vsebuje več antioksidantov kot pomaranča, brusnice ali zeleni čaj. Deluje tudi antibakterijsko, antivirusno in protivnetno ter pomaga v boju proti slabokrvnosti.

Kako do rdečih zrnc?

Več kot dovolj razlogov, da se lotimo trde in nekoliko neugledne lupine in se prebijemo do sočnih rdečih zrnc. Lahko jih žvečimo, iz njih iztisnemo sok ali jih uporabimo pri pripravi različnih jedi. Če sadež ožemamo, je to najbolje opraviti ročno, da ne zmeljemo zraven grenke belkaste membrane.

  1. Najprej zarežemo pokrov in ga odstranimo.
  2. Z ostrim nožem podolžno zarežemo vzdolž bele kožice, ki razdeljuje zrna na več delov.
  3. Jabolko razpremo in odstranimo belo membrano v sredini.
  4. Nato z rokami odstranimo zrna od olupka in membrane. Zrna naj padajo kar v skledo vode, kjer se bodo potopila na dno posode, beli deli sadeža, ki grenijo, pa bodo priplavali na površje.

Zamudno delo, pa še prste imamo rdeče, a prijeten okus odtehta vse. Sočen sadež dodajamo sladkim in slanim jedem, drobna zrna potresemo po mešani solati, zanimiva je jed iz kuskusa, zmešanega s koščki zelenjave in sadja. Zrnca dodajamo mesnim jedem, narezkom iz sira in mesnin, pri tem pa pazimo, da jih ne bodo razmočila, saj je granatno jabolko izjemno sočno. Seveda se podajo k sladicam, prijetno osvežijo pisano sadno solato in poživijo navadni jogurt.

image_alt
Odlična ideja, kako popestriti čokoladni puding iz vrečke

Datum Objave: 9.1.2024 ob 07:01

Več iz te teme:

granatno jabolkozimsko sadjevitamini

Naročite se na e-novice:

Alenka Kociper