Cesarski praženec s češnjami, ki ga boste oboževali

Češnje za zajtrk, kosilo in večerjo.

Praznike velikokrat zaznamujemo s tradicionalnimi jedmi in ker se za današnji dan ne spomnimo nobene kultne klasike, ki bi se dotikala državnega praznika, smo se odločili, da se bomo le malce bolj potrudili pri vsakem obroku. Za zajtrk smo izbrali naravnost praznično jed, takšno, ki bi jo z veseljem pojedel celo cesar. Govorimo namreč o cesarskem pražencu, mnogim poznanemu kot šmorn.

Za kosilo pa vas vabimo v slovensko restavracijo z Michelinovo zvezdico, kjer so nam je zaupali recept za odlično ribjo jed.

Ker smo ravno vstopili v poletje, ga bomo seveda malce poletno obarvali. Običajno mehko testo bomo obogatili s češnjami, in sicer tako, da ga postrežemo s češnjevo omako. Ne verjamete, kako zasvojljiva je ta jed? Že za današnji zajtrk se prepričajte na lastne brbončice.

Cesarski praženec je seveda čisto preprost za pripravo, saj ga včasih naredimo celo zato, ker nam ni uspela masa za palačinke. Lahko ga spečete po svoje ter spodaj pokukate le za napotke za pripravo omake. Mi pa se radi držimo spodnjega recepta, saj nam pričara puhaste in sladke blazinice, ki so v družbi češnjeve omake še boljše!

Sestavine

Cesarski praženec

  • pol l mleka
  • 300 g moke
  • 3 majhna jajca
  • 25 g masla (za ponev)
  • 200 mm mineralne vode
  • 1 žlica sladkorja
  • ščep soli

Omaka

  • 100 g razkoščičenih češenj
  • 1 velika žlica rjavega sladkorja
  • 2 čajni žlički limonovega soka
  • 2 veliki žlici javorjevega sirupa

Priprava

1. Najprej se lotimo šmorna. Ločimo beljake od rumenjakov. Slednjim dodamo sladkor ter jih penasto stepemo, prav tako beljake. Zmesi z rumenjaki dodamo še vse preostale sestavine, najprej tekoče, nazadnje moko. Postavimo v hladilnik za 15 minut.

2. Na štedilnik pristavimo ponev ter jo namastimo z maslom. Nato beljake primešamo v maso k rumenjakom ter nežno premešamo in prelijemo na vročo ponev. Naredila se bo palačinka, ki jo najprej pečemo z obeh strani, nato pa jo s spatulo ali kuhalnico natrgamo na koščke.

3. Nato pripravimo omako. V kozico stresemo razkoščičene češnje, dodamo limonovo sok, jih posladkamo ter prelijemo z javorjevim sirupom. Segrejemo, da se češnje pričnejo mehčati, zaradi sladkorja pa karamelizirati. Ko postanejo mehke in omaka gostejša, na še vroč carski praženec dodamo kos masla ter prelijemo s češnjevo omako.

Preberite še: 10 poletnih receptov z marelicami

Fotografija: Getty Images

Eva Natlačen
Eva Natlačen

Kuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed